Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2016

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2016

Η ομάδα του Tech Community σας εύχεται χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2016! Ελπίζουμε με τον νέο χρόνο να ολοκληρώσετε μερικές (αν όχι όλες) από τις ευχές και τα όνειρά σας, να αποκτήσετε τις συσκευές που θέλετε, και πάνω απ΄ όλα να έχετε υγεία και διάθεση να τα πραγματοποιήσετε.

2015: Ανασκόπηση της χρονιάς

Το 2015 μας άφησε με πολλές εκπλήξεις και είδαμε διάφορα καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες που θα καθορίσουν το μέλλον της τεχνολογίας. Ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό έτος για την ανθρωπότητα, αφού όχι μόνο καταφέραμε να προσγειώσουμε έναν πύραυλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά (έτσι θα μειωθεί δραματικά το κόστος αποστολής στο διάστημα), αλλά φτάσαμε και στα πέρατα του Ηλιακού μας συστήματος με το New Horizons και μπορέσαμε για πρώτη φορά να δούμε τον Πλούτωνα σε υψηλή ευκρίνεια από κοντά, καθώς και έναν μικροσκοπικό πλανήτη στη Ζώνη του Κάιπερ.

Όσον αφορά τις εταιρίες Πληροφορικής, είδαμε μια μετάλλαξη προς το καλύτερο σε όλες. Η Microsoft έδειξε μέσα στο 2015 ότι έχει διαγράψει το παρελθόν της, επικεντρώνεται στο μέλλον και πλέον δεν έχει ανταγωνιστές, αφού μας έδειξε ότι είναι φίλη με την Apple, έχει κυκλοφορήσει περισσότερες εφαρμογές στο Android από την ίδια τη Google και δουλεύει επάνω σε εφαρμογές και υπηρεσίες για όλα τα λειτουργικά (Windows, OS X και Linux). Η Apple σταμάτησε επιτέλους να χρησιμοποιεί συνεχώς τη λέξη ‘επαναστατικό’ και αποδεσμεύεται σιγά-σιγά από τα ‘δεσμά’ του Steve Jobs κυκλοφορώντας προϊόντα που πουλάνε (βλ. iPad Pro με γραφίδα), ενώ η Google αναδιοργανώθηκε πλήρως δημιουργώντας την Alphabet.

Είδαμε επίσης την Dell να πραγματοποιεί την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Πληροφορικής αγοράζοντας την EMC για $67 δισεκατομμύρια, και την Intel να πραγματοποιεί τη δική της μεγαλύτερη εξαγορά αποκτώντας την Altera για $16.7 δισεκατομμύρια.

Η κορυφαία είδηση του Tech Community δεν ήταν άλλη από τη διαρροή του νέο λογότυπου της COSMOTE μήνες πριν την ανακοίνωσή του. Επίσης αποκαλύψαμε τις τηλεοράσεις της MLS πριν την κυκλοφορία τους.


Όχι, δεν το είχαν παρακάνει…

2016: Οι προβλέψεις για το μέλλον

Υπολογιστές
Η αγορά των υπολογιστών έχει συνεχώς πτώση και οι εταιρίες σταματάνε να ασχολούνται με αυτήν – η πιο πρόσφατη αποχώρηση από την αγορά υπολογιστών για καταναλωτές ήταν της Toshiba. Μόνο ορισμένες εταιρίες παράγουν ακόμα PC και αυτές είναι οι μόνες που έχουν κάποιο κέρδος – δηλαδή Apple, Lenovo και Dell. Μέσα στο 2016 δεν αναμένεται να ανέβουν οι πωλήσεις των υπολογιστών.

Smartphones & tablets
Ούτε σε αυτή τη κατηγορία θα δούμε μεγάλες αλλαγές. Οι μεγάλες εταιρίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν καλές ναυαρχίδες, και οι μικρές θα συνεχίσουν να προσφέρουν φθηνά κινητά με αξιόλογα χαρακτηριστικά. Apple και Samsung θα συνεχίσουν να πουλάνε τρελά σε διεθνές επίπεδο, αλλά αύξηση στις πωλήσεις θα έχει και η Huawei που θα γίνει η κορυφαία κινέζικη κατασκευάστρια κινητών (ήδη μέσα στο 2015 είχε 20-35% αύξηση στα κέρδη).

Οι περισσότερες ναυαρχίδες του 2016 θα είναι μεταλλικές με κορυφαία χαρακτηριστικά, όμως λίγες θα εντυπωσιάσουν τους geeks.

Όσο για τις Sony Mobile και HTC που αποτυγχάνουν να κυκλοφορήσουν κάτι πετυχημένο, μέσα στο 2016 ίσως καταφέρουν να κυκλοφορήσουν κάτι καλό, αλλά σίγουρα δεν θα είναι κάτι που θα τις εκτοξεύσει στη κορυφή.

Wearables
Οι φορετές συσκευές είναι το «next big thing» και έτσι οι εταιρίες επενδύουν σε αυτές. Για αυτό το λόγο θα αναπτυχθούν πιο εξελιγμένα βραχιόλια αθλητών και ρολόγια μέσα στο 2016 που θα μετράνε περισσότερα στοιχεία για εμάς και το περιβάλλον.

Έξυπνα αυτοκίνητα
Τα έξυπνα αυτοκίνητα είναι το μέλλον στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όλες οι εταιρίες ετοιμάζουν από ένα, και ο Elon Musk της Tesla Motors ήδη προανείγγειλε ότι μέσα σε δύο χρόνια τα μοντέλα της θα είναι έξυπνα.

Τα έξυπνα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά και οδηγούνται μόνα τους. Η Google έχει αναπτύξει μερικά πρωτότυπα που κυκλοφορούν από τώρα στους δρόμους των ΗΠΑ, και η Apple φημολογείται ότι μέσα στο 2020 θα ανακοινώσει το δικό της.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα
Άλλη μια κατηγορία με μέλλον. HTC (μαζί με τη Valve), Sony (PlayStation VR) και Facebook (Oculus) καινοτομούν σε αυτόν τον τομέα ο οποίος είναι αρκετά φιλόδοξος. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα, με τη Facebook να ετοιμάζει το απόλυτο προϊόν – εικονικό τηλεμεταφορέα. Samsung και άλλες εταιρίες προσπαθούν να κάνουν το VR προσιτό με φθηνά headsets, αλλά τίποτα δεν θα είναι τόσο καλό όσο τα προϊόντα των HTC, Sony και Facebook.

Όπως βλέπουμε η τεχνολογία εξελίσσεται κάθε μέρα και οι επόμενες τάσεις (wearables, αυτοκίνητα και VR) μπορούν να αναπτυχθούν σωστά μόνο από εταιρίες-κολοσσούς. Δυστυχώς, start-ups εταιρίες χωρίς κεφάλαιο δεν θα μπορούν να μπουν στο παιχνίδι, οπότε στο μέλλον θα κυριαρχούν μόνο λίγες εταιρίες με πολλά λεφτά.

Όπως και να χει, το Tech Community θα είναι εδώ να σας ενημερώνει για τα τελευταία τεχνολογικά νέα, ή να σας ενημερώνει πρώτο από όλα με διαρροές.

Tech Community
Εμείς δεν αναπαυόμαστε ποτέ. Μέσα στο 2016 πρόκειται να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το blog μας έτσι ώστε εσείς να απολαμβάνετε καλύτερες υπηρεσίες. Η λίστα με τις υποχρεώσεις μας στο blog δεν είναι μικρή και ποτέ δεν θα γίνει γιατί το Tech Community εξελίσσεται μαζί με τη τεχνολογία – συνεχώς πρέπει να προχωράμε μπροστά υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά πρώτοι από όλους. Άλλωστε άμα δεν υιοθετήσουμε εμείς τη νέα τεχνολογία, τότε ποιος; Επειδή όμως εσείς είστε η κοινότητα τεχνολογίας (tech community), θα θέλαμε να μας στείλετε ανατροφοδότηση (feedback) για να μας πείτε τι θέλετε να αλλάξουμε ή να προσθέσουμε – ευχαριστούμε!

Tech Community: καλύπτει (και αποκαλύπτει) το μέλλον της τεχνολογίας από το 2009.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.