Η Apple λάνσαρε τη νέα πλατφόρμα ResearchKit μέσω της οποίας θέλει να βοηθήσει τον κόσμο με τα ιατρικά του θέματα και έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Η Apple το χαρακτηρίζει ως ένα open source framekit το οποίο μέσω των αισθητήρων των iPhone και Apple Watch συλλέγει ανώνυμα δεδομένα για την υγεία του χρήστη.
Τα δεδομένα που λαμβάνει το ResearchKit μπορεί ο χρήστης να τα μοιραστεί με τον προσωπικό του γιατρό ή να τα στείλει σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα χωρίς προσωπικά στοιχεία για συμμετοχή σε έρευνες. Για παράδειγμα, κάποιος ασθενής με Πάρκινσον μπορεί να μιλήσει στο μικρόφωνο του iPhone ή να χτυπήσει ρυθμικά το δάχτυλό του στην οθόνη και η παραμικρή ανωμαλία θα καταγράφεται από το iPhone. Όλα αυτά είναι δυνατά μέσω των νέων εφαρμογών που βρίσκονται στη κατηγορία ‘ResearchKit Apps’ του App Store.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η πλατφόρμα έχει γνωρίσει ήδη μεγάλη επιτυχία και οι γιατροί-ερευνητές σίγουρα θα χαίρονται με την απόφαση της Apple να τη κυκλοφορήσει. Μέσα σε λίγες ώρες παραπάνω από 11,000 άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή στις καρδιαγγειακές μελέτες του Πανεπιστημίου του Stanford, κάτι που διαφορετικά θα χρειαζόταν παραπάνω από ένα χρόνο για να επιτευχθεί σε 50 ερευνητικά κέντρα!
Η Apple διαβεβαιώνει τους χρήστες ότι μόνο με την άδεια τους θα αρχίσει να λαμβάνει δεδομένα και ότι δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Ας ελπίσουμε ότι και οι αντίπαλες εταιρίες -Google, Microsoft- θα λανσάρουν κάτι παρόμοιο για να βοηθήσουμε τους γιατρούς, αλλά και εμάς…