Η BitTorrent αποκάλυψε το BitTorrent Chat, μια ασφαλή εφαρμογή για να λαμβάνει την λήψη άμεσων μηνυμάτων με την χρήση της peer-to-peer τεχνολογίας που έκανε ευρέως γνωστή την ανταλλαγή δεδομένων, έτσι ώστε να ξεφύγουν από τα μάτια της NSA (υπηρεσία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ). Περιγράφεται ως ένα πείραμα σε Άλφα μορφή που δεν χρειάζεται διακομιστή για την αποστολή μηνυμάτων. Το νέο πρόγραμμα για chat υπόσχεται να πραγματοποιούνται συζητήσεις σε ένα κρυπτογραφημένο peer-to-peer δίκτυο σε αντίθεση με τον παλιό τρόπο που περιλαμβάνει τη δρομολόγηση τους μέσω ενός κεντρικού διακομιστή όπως κάνουν το iMessage, το Skype και άλλες υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις των ανθρώπων της BitTorrent: «Αυτό το έτος μόνο, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από παραβιάσεις δεδομένων.» Η ομάδα BitTorrent λέει για το νέο λογισμικό: «Το δικαίωμα να ορίζετε τις δίκες σας συνομιλίες στο διαδίκτυο δεν είναι δεδομένο. Θα επρέπει να είναι.»
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η εταιρεία σκέφτεται την κατασκευή μεγάλης κλίμακας συστήματα IM (άμεσων μηνυμάτων), καθώς και η προώθηση μηνυμάτων μέσω P2P καναλιών. Υπάρχει επίσης η δέσμευση ότι δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται σε κάποιο διακομιστή.
Αυτό μπορεί να πάει ακόμα πιο πολύ μακριά για οποίον θέλει να κρύβει τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω του BitTorrent Chat από τα αδιάκριτα μάτια της επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως η NSA . Αν και οι εταιρίες όπως η Apple μεταξύ άλλων, γρήγορα επισήμαναν την κρυπτογράφηση των δεδομένων των μηνυμάτων τους, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα παραδώσης των πληροφορίων καθώς είναι αποθηκευμένες στους διακομιστές τους, αν βεβαιώς υπάρχει η κατάλληλη δικαστική απόφαση.
Για το BitTorrent Chat, όμως, αν δεν υπάρχει τίποτα σε ένα διακομιστή για να προσεγγιστεί τότε δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να παραδοθεί. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να είναι η προσέγγιση που λαμβάνει η εταιρεία, αν και είναι ασαφές το πώς κάθεται με παράνομη συλλογή δεδομένων συστήματα, όπως οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το ονομαζόμενο και σύμφωνα με το WikiLeaks, Marina program της NSA.