Το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πηγή οικογενειακών συγκρούσεων και αποξένωσης

Το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πηγή οικογενειακών συγκρούσεων και αποξένωσης

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab και του ινστιτούτου «iconKids & Youth», ο τρόπος που ζούμε την «ψηφιακή ζωή» μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικογενειακές μας σχέσεις. Με τους ανθρώπους να ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο, το ένα πέμπτο των γονέων και των παιδιών λένε ότι το Διαδίκτυο και οι συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να αποτελούν μια αιτία πρόκλησης οικογενειακής έντασης.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.700 οικογένειες σε επτά χώρες, παρέχει πληροφόρηση για το πώς ο ψηφιακός κόσμος διαταράσσει την παραδοσιακή οικογενειακή δυναμική. Ενώ στο παρελθόν οι γονείς ήταν οι πρώτοι στους οποίους στρέφονταν τα παιδιά όταν αναζητούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις ή συμβουλές, ένας στους τέσσερις (23%) γονείς δηλώνει πλέον ότι τα παιδιά του προτιμούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο αντί να τους μιλήσουν.

Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί (42%) γονείς δεν είναι «φίλοι» με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κι ότι ένας στους πέντε (18%) πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά του θα το θεωρούσαν ντροπιαστικό.

Συνολικά, το ένα πέμπτο των γονέων (21%) και των παιδιών (22%) δηλώνει ότι το Διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει οικογενειακή ένταση. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις γονείς (31%) πιστεύει ότι το Διαδίκτυο τον απομονώνει από τα παιδιά του.

Η σύγκρουση μπορεί να επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι συχνά κοινόχρηστες. Τα δύο τρίτα των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι μοιράζονται έναν οικογενειακό υπολογιστή. Ως αποτέλεσμα αυτού, το ένα τρίτο των γονέων (31%), παραπονιέται ότι το παιδί του έχει σπάσει κάτι που βρίσκεται σε μια συνδεδεμένη συσκευή ή έχει «μολύνει» συσκευές με ιό ενώ βρισκόταν online (30%). Ακόμη, το ένα τέταρτο (24%) αναγκάστηκε να πληρώσει για κάτι που το παιδί του είχε παραγγείλει ή «κατεβάσει». Ομοίως, το 13% των παιδιών κατηγορεί τους γονείς του για το σπάσιμο μιας συσκευής και το 16% παραπονιέται ότι οι γονείς του είχαν διαγράψει κατά λάθος μερικά από τα δεδομένα του.

Ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Είναι λογικό η κοινή χρήση – και η κακή χρήση – των συνδεδεμένων συσκευών να μπορεί να γίνει αιτία συγκρούσεων μέσα σε μία οικογένεια. Ωστόσο, καθώς η οικογένεια περνά όλο και περισσότερο χρόνο online, οι δυναμικές της αλλάζουν και αυτές. Είναι σημαντικό οι οικογένειες να συζητούν συνεχώς για το πώς μπορούν να εντοπίσουν και να απαντήσουν σε πιθανούς κινδύνους, ενώ οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να συμφωνούν από κοινού τους βασικούς κανόνες για το πώς θα έχουν καλύτερη πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε σοβαροί με τα θέματα ασφάλειας. Συνιστούμε, λοιπόν, σε όλους την εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης οικιακής λύσης διαδικτυακής ασφάλειας σε όλες τις συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι. Επίσης, πρέπει να ενισχύσετε τις λύσεις αυτές με λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες ή εφαρμογές και να αποτρέψει την κοινοποίηση ή διαγραφή ευαίσθητων δεδομένων».

Η Janice Richardson, Senior Advisor του European Schoolnet, προσθέτει: «Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων για ορισμένες οικογένειες, πρόσφατη έρευνα[1] του Κέντρου κοινών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει μια αναδυόμενη τάση, όπου τα αδέλφια και τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας αναλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά ενστικτωδώς στρέφονται προς το πρόσωπο που αντιλαμβάνονται ότι είναι σε θέση να διορθώσει τεχνικά ζητήματα, να τα συμβουλεύσει σχετικά με ιστοσελίδες και εργαλεία ασφάλειας και θα τους δώσει πιο αντικειμενικές απαντήσεις σε ευαίσθητα ερωτήματα. Η τάση αυτή δείχνει πόσο σημαντικό είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνικές ικανότητες και να οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, θέτοντας ταυτόχρονα και κάποιους βασικούς κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου και των συσκευών, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι λογισμικών και social media θα πρέπει να επιδιώκουν την ανάπτυξη περισσότερων εργαλείων που να είναι «φιλικά προς την οικογένεια».

Kaspersky Lab Family Tension

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο kids.kaspersky.com. Πληροφορίες σχετικά με μια τεχνική λύση γι’ αυτά τα προβλήματα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Kaspersky Safe Kids.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.