Γιατί ο χρόνος κινείται προς τα εμπρός; Αυτό το ερώτημα βασανίζει τους επιστήμονες για δεκαετίες, και έχουν αναπτύσσει διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν το βέλος του χρόνου. Η τελευταία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο χρόνος κινείται στο σύμπαν έτσι, όμως, υπάρχει και ένα παράλληλο σύμπαν όπου κινείται ανάποδα και δημιουργήθηκε από ‘την άλλη’ πλευρά του Big Bang!
Η θεωρία διατυπώθηκε από τον Βρετανό δρα Τζούλιαν Μπάρμπουρ και τους Τιμ Κοσλόφσκι και Φλάβιο Μερκάτι, οι οποίοι εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Νιου Μπράνσγουικ και το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter αντίστοιχα. Αρχικά διατύπωσαν ότι ο χρόνος δεν κυλάει χάρη στην εντροπία, αλλά χάρη στη βαρύτητα. Έπειτα έτρεξαν μια προσομοίωση στον υπολογιστή (με 1.000 σημειακά σωματίδια που αλληλεπιδρούν μέσω της βαρύτητας) και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: δεν υπάρχει απλά ένα σύμπαν στο οποίο είμαστε εμείς, αλλά και ένα ‘κατοπτρικό’ στο οποίο το βέλος του χρόνου είναι από στην αντίθεση μεριά.
Ο Μπάρμπουρ στη βρετανική Daily Mail αναφέρει:
«Είναι μυστήριο. Παρά τα όσα προβλέπουν οι εξισώσεις, το σύμπαν διαστέλλεται, ο άνθρωπος γερνάει και όλα δείχνουν να οδεύουν σε μεγαλύτερη αταξία.»
Μπορεί εμείς να αναφέρουμε το ‘κατοπτρικό’ σύμπαν μας ως “αντίθετο”, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για αυτούς. Η αντίληψη του χρόνου είναι σχετική, οπότε αυτοί (αν όντως υπάρχουν πλάσματα σε εκείνο το σύμπαν) θα νομίζουν ότι κινούνται κανονικά στον χρόνο και εμείς αντίθετα.
Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρίες και δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνο το σύμπαν και αν όντως υπάρχει. Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει. Αν όντως υπάρχει, και αν κάποια μέρα καταφέρναμε να συναντήσουμε εκείνα τα πλάσματα, θα βλέπαμε άραγε να γερνάνε αντί να μεγαλώνουν; Δεκάδες ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν, αλλά ίσως να μην πάρουμε ποτέ την απάντηση. Εσείς τι πιστεύετε;