Η ερευνητική ομάδα της Microsoft ανακοίνωσε ότι δουλεύει επάνω σε κέντρα δεδομένων που βυθίζονται στη θάλασσα και ίσως δούμε πολλά τέτοια στο μέλλον.
Το project αυτή τη στιγμή έχει τη κωδική ονομασία Natick. Ο στόχος της ομάδας είναι να τοποθετήσει τους servers μέσα σε μια ειδική κάψουλα την οποία θα βυθίσει στη θάλασσα και μέσω οπτικών ινών θα στέλνει τα δεδομένα στη στεριά.
Επειδή οι servers δουλεύουν συνεχώς και θερμαίνονται υπερβολικά, χρειάζονται συνεχώς ψύξη. Στα κλασικά data centers που έχουμε τώρα στη στεριά υπάρχει κλιματισμός που κρατάει τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως με τα υποβρύχια κέντρα δεδομένων της Microsoft η θάλασσα θα παρέχει τη ψύξη, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Το project Natick βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο. Η ομάδα για αρχή έφτιαξε μια κάψουλα από ατσάλι που τοποθέτησε σε βάθος περίπου 9 μέτρων και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν αρχικά. Η κάψουλα πήρε το όνομα Leona Philpot από έναν χαρακτήρα στο παιχνίδι Halo του Xbox.
Αφού τα πρώτα αποτελέσματα είχαν απόλυτη επιτυχία η ομάδα τώρα δουλεύει για να βελτιώσει τον σχεδιασμό της κάψουλας και ερευνά αν θα τοποθετεί τα κέντρα στον πυθμένα της θάλασσας ή κάτω από την επιφάνεια του νερού και με τουρμπίνες να συλλέγουν την ενέργεια των ρευμάτων. Πάντως αν τα καταφέρουν θα μπορούν να δημιουργούν κέντρα μέσα σε μόλις 90 μέρες με μικρότερο κόστος και με μικρότερα έξοδα λειτουργίας. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάποια συνεργάτιδα για να σχεδιάσει τις κάψουλες.
Οι τελικοί χρήστες θα επωφεληθούν και αυτοί από τα υποβρύχια data centers επειδή τα sites θα φορτώνουν γρηγορότερα. Μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη υπόθεση για απλά sites σαν το Tech Community ή το Google, αλλά για το YouTube και το NetFlix είναι.