Η Google έχει εξελίξει αρκετά το Android ώστε να έχει καταφέρει να μπει στα 3/4 των smartphone και να φτάσει στην έκδοση 4.2. Όμως τι πρέπει να προσέξει στην επόμενη έκδοση η εταιρία; Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές ιδέες για να γίνει το Android καλύτερο.
Play Store
Η Google πρέπει επιτέλους να ‘πετάξει’ όλη αυτή τη σαβούρα από το κατάστημα. Πλέον φιλοξενεί περισσότερες από 700,000 εφαρμογές και δεκάδες είναι χάλια ή υποκλέπτουν πληροφορίες. Από εδώ και πέρα η Google πρέπει να ελέγχει αυστηρά ποιες εφαρμογές εγκρίνει. Δηλαδή χαζή είναι η Apple που έχει το ίδιο αριθμό εφαρμογών όμως το επίπεδο είναι ανώτερο;
Tablets
Έχει ακουστά η εταιρία για τα tablets; Α ναι, έχει το Nexus 7 και το 10. Γιατί όμως οι καλές εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες για αυτά είναι λίγες; Παίρνεις iPad και βλέπεις τόσες όμορφες εφαρμογές ειδικά για αυτό, και μετά πηγαίνεις στο Android και βλέπεις εφαρμογές κινητών που απλά είναι μεγενθυμένες για τις μεγάλες οθόνες. Αυτό ήταν το εγχείρημα της Apple στην εκδήλωση για την παρουσίαση του iPad mini. Το συγκεκριμένο δεν είναι ιδιαίτερα κακό, γιατί υπάρχουν κάθε λογής οθόνες σε συσκευές με Android, οπότε πρέπει να υπάρχουν οι εφαρμογές, όμως είναι άσχημο και κακό αυτό στις 7-10 ίνστες. Πολύ άσχημο και πολύ κακό. Και για την εταιρία και για εμάς.
Αυτό λοιπόν που προτείνουμε είναι να σχεδιάσει ξανά το Android ώστε να υπάρχει ένα ξεχωριστό γραφικό περιβάλλον για tablets, και να μην μοιάζει η 7ιντση ταμπλέτα με μεγάλο κινητό, όπως γίνεται τώρα με το Android 4.x! Και επίσης, να πιέσει τους προγραμματιστές να φτιάχνουν apps for tablets που θα φιλοξενούνται σε ένα ξεχωριστό μέρος του Play.
Έλεγχος
Εκεί έξω υπάρχουν εκατομμύρια συσκευές που τρέχουν Android με ή χωρίς την άδεια της Google. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κακό, όμως θα πρέπει η εταιρία να μοιράζει το λογισμικό της σε εξουσιοδοτημένες εταιρίες ώστε να έχουν και πρόσβαση στο Play Store όλες “πιστοποιημένες” Android συσκευές, και να υπάρχουν λιγότερες και καλύτερες συσκευές που για ένα σίγουρο χρονικό διάστημα θα παίρνουν αναγκαστικά αναβαθμίσεις. Και ίσως με απαιτούμενα ελάχιστα χαρακτηριστικά. Αυτό θα έκανε καλό και στη Google, και στις κατασκευάστριες (πχ θα έλεγαν ότι είναι πιστοποιημένο από τη Google), και σε εμάς.
Σε αντίθεση, για να υπάρχει και το Android για τρίτους, θα μπορεί η Google να φτιάξει το Androidium (όπως το Chromium) όπου θα μοιράζεται σε όποιον θέλει να το βάλει στη συσκευή του, χωρίς βέβαια πρόσβαση στο Play ή με άλλους περιορισμούς. Για παράδειγμα έχουμε το Nokia N9 που τρέχει κανονικά το MeeGo αλλά του έβαλαν και Android. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε να τρέχει το ‘Androidium’.
Δυνατότητες
Δώσε δυνατότητες στο λαό, Google! Κάνε το Android mini PC. Όχι πως δεν έχει και τώρα πολλές δυνατότητες το Android, αλλά μπορεί η Google να βάλει και άλλα, όπως Start-up manager για να διαχειρίζεσαι ποια προγράμματα θα ανοίγουν μαζί με τη συσευή. Είμαι σίγουρος ότι εκεί στα γραφεία της Google θα έχουν πολλές ιδέες και ανυπωμώ να τις ακούσω. Ειδικά για τα tablets πρέπει να ρίξουν πολύ δουλειά ώστε να τα κάνουν πιο πολύ σαν PC και χτυπήσουν το Windows 8 στα tablets.
Αυτά λοιπόν από εμάς εδώ στο Tech Community. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας και τι άλλο θα μπορούσε η Google να κάνει για να γίνει ακόμα καλύτερο το λειτουργικό σύστημα που πολλοί αγαπάμε.