13 χρόνια Google: 1997 – Παρόν

Πριν 13 χρόνια η Google ξεκίνησε και σήμερα είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο κόσμο με πολλές υπηρεσίες και εκατομμύρια χρήστες. Όπως σερφάρετε στο διαδίκτυο, μπορείτε να αισθανθείτε τη δύναμη και την επιρροή της Google να αντηχεί παντού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τη Google μία τέτοια δύναμη, και ο κυριότερος είναι η συνεχής ανάπτυξή της και οι καινοτομίες της. Το γεγονός ότι η εταιρία έχει αλλάξει το λογότυπό της 3 φορές μέσα σε 13 χρόνια είναι η βεβαίωση της εξέλιξής της.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι αλλαγές της εμφάνισης της μηχανής αναζήτησης από τη μέρα γέννησής της.

1997 – 1998

Η πρώτη σελίδα της Google, διαθέσιμη στο google.stanford.edu, με τη δοκιμαστική έκδοση να μην είναι ακόμα διαθέσιμη.
Το λογότυπο είναι σχεδιασμένο από τον Sergey Brin.

1998 – 1999

Αυτή τη χρονιά η σελίδα της Google γεμίζει με πολλούς συνδέσμους. Ακόμα έχει τη αναζήτηση του Stanford και έχει προστεθεί η επιλογή για συνδρομή στα νέα της εταιρίας. Τέλος, βγήκε η δοκιμαστική έκδοση της μηχανής.

1999 – 2000

Από το 2000 η Google φαίνεται ότι είχε αποφασίσει να προσφέρει λιτές υπηρεσίες στους χρήστες της. Όλοι οι σύνδεσμοι φεύγουν.

2000 – 2001

Εκείνες τις χρονιές, η Google έχει βγει από τη δοκιμαστική έκδοση που ήταν και ψηφίζεται η καλύτερη μηχανή αναζήτησης.
Τότε προστέθηκαν τα κουμπιά About Google, Jobs @ Google και η υποστήριξη γλωσσών για την αναζήτηση.

2001 – 2002

Η Google δεν σταματάει να αναπτύσσεται και ψάχνεται για κάτι παραπάνω από “μηχανή αναζήτησης”. Για πρώτη φορά εμφανίζονται νέα και σύνδεσμοι υποστήριξης στην αρχική σελίδα.

2002 – 2003

Η Google αλλάζει γνώμη σχετικά με τους συνδέσμους και προσθέτει μπλε καρτέλες πάνω από το κουμπί αναζήτησης. Τότε δημοσιεύεται επίσημα και το πρώτο Doodle, καθώς οι χρήστες λάτρευαν το πρώτο Doodle που ήταν αναπτυγμένο από τους Sergey Brin και Larry Page το 1998.

2003 – 2004

Τότε δεν υπήρξαν σπουδαίες αλλαγές. Το μόνο που άλλαξε είναι η προσθήκη περισσότερων Doodle για γιορτές, τη μέρα του Άγιου Βαλεντίνου και σημαντικών γεγονότων.

2004 – 2005

Τα Doodles γίνονται πιο διάσημα και η εταιρία γιορτάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω αυτών. Η Google ξεφορτώνεται τις μπλε καρτέλες της και έτσι γίνεται η σελίδα και πάλι απλή.

2005 – 2006

Και πάλι δεν άλλαξε τίποτα. Απλά έφυγε το “Business Solutions” από το υποσέλιδο.

2006 – 2007

Προσθέτεται η δυνατότητα ο χρήστης να εγγραφεί και να αποκτήσει Gmail λογαριασμό και να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες της Google. Αυτό σημαίνει ότι το όνειρο των δημιουργών της γίνεται πραγματικότητα – δεν είναι πια μία μηχανή αναζήτησης.
Επίσης, στο υποσέλιδο υπάρχει ο σύνδεσμος που διατηρείται μέχρι σήμερα, “Go to Google Ελλάδος” αν είμαστε στο Google σε άλλη γλώσσα από τη μητρική μας.

2007 – 2008

Μετά την εισαγωγή του Gmail και των μελών, η αρχική σελίδα έχει δραματική αλλαγή που μοιάζει με τη σημερινή.
Η πλοήγηση πηγαίνει από το κουτί αναζήτησης στο πάνω-αριστερό μέρος της σελίδας, ανοίγει το iGoogle και η Google θέλει να έχει μία καθολική μηχανή με ενσωματωμένες τις υπόλοιπες υπηρεσίες αναζήτησης (πχ εικόνες) σε μια ενιαία εμπειρία.

2008 – 2009

Το πλαίσιο του κουτιού αναζήτησης, καθώς και των κουμπιών του, τώρα μεγαλώνουν και υπάρχει περισσότερο κενό μεταξύ τους. Επίσης, προσθέτεται η αυτόματη συμπλήρωση και το Απόρρητο.

2009 – 2010

Η πιο λιτή σελίδα της Google. Όλοι οι σύνδεσμοι είναι κρυμμένοι και παρουσιάζονται μόνο όταν κουνήσουμε το ποντίκι.

2010 – Παρόν

Εικόνα από το 2010.

Το λογότυπο έχει γίνει πιο φωτεινό, έχουμε πιο ωραία πλήκτρα, μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα στο φόντο και πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε το κοινωνικό δίκτυο της εταιρίας.
Τη συνέχεια κανείς μας δεν τη ξέρει. Τώρα η εταιρία βελτιώνει τις υπάρχουσες υπηρεσίες της, όπως το Google Maps και Android για να έχει ακόμα περισσότερους υποστηριχτές και χρήστες.

Χρόνια της πολλά λοιπόν, σήμερα (27/09/2011) γιορτάζει τα 13α γενέθλιά της!

Πηγή: Fortystones

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.