Η Microsoft Έγινε 40 Χρονών

Η Microsoft Έγινε 40 Χρονών

Πριν από 40 χρόνια, συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου του 1975, ο Bill Gates και ο Paul Allen δημιούργησαν μια επιχείρηση με την ονομασία Microsoft η οποία σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρίες Πληροφορικής στον κόσμο. Ο Gates και ο Allen ήταν δύο φίλοι (τότε 19 χρονών ο πρώτος και 22 ο δεύτερος) από το Lakeside School του Seattle που ξεκίνησαν με μια αρκετά φιλόδοξη ιδέα και τελικά τα κατάφεραν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ανέπτυξαν το Altair BASIC για τον Altair 8800 (ένας διερμηνέας για τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC). Αργότερα, το 1981, κυκλοφόρησαν το λειτουργικό σύστημα MS-DOS, το 89 κυκλοφόρησαν το Office (το οποίο ισχυριζόταν ο Steve Jobs ότι είναι ιδέα του που αντέγραψαν), το 1990 βγήκαν στην αγορά τα καλύτερα μέχρι τότε Windows 3.0 (βασισμένα στο MS-DOS) και το 2001 κυκλοφόρησαν τα Windows XP και Xbox που πολλοί ‘λατρεύουν’ μέχρι και σήμερα.

Τα Windows, καθώς και άλλα προϊόντα της Microsoft, ως γνωστόν γνώρισαν τεράστια επιτυχία καθιστώντας τον Bill Gates τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ωστόσο, ο Bill ασχολείται με φιλανθρωπικές δραστηριότητες και έχει ιδρύσει το ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Όλα αυτά τα χρόνια έχει επενδύσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σήμερα είναι απλά ένα μέλος της εταιρίας που δημιούργησαν πριν από τέσσερις δεκαετίες και εδώ και καιρό έχει σταματήσει να παίρνει διοικητικές αποφάσεις.

Η Microsoft σήμερα ασχολείται με κάθε συσκευή που διαθέτει λειτουργικό σύστημα, είτε αυτή είναι υπολογιστής, είτε κινητό/tablet, είτε ρολόι, είτε είναι μία απλή πλακέτα προγραμματιστή. Ασχολείται ακόμη με cloud υπηρεσίες, παιχνίδια και τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει δικά της προϊόντα, όπως υπολογιστές, κινητά και wearable συσκευές. Η εταιρία πιστεύει ότι το μέλλον των υπολογιστών είναι φορητές συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο και για αυτό επενδύει συνεχώς σε αυτές.

Ο Gates για να γιορτάσει τα 40 χρόνια έγραψε το παρακάτω μήνυμα και το έστειλε μέσω email στους υπαλλήλους της εταιρίας:

«Από νωρίς, εγώ και ο Paul πετύχαμε το στόχο του να υπάρχει ένας υπολογιστής σε κάθε γραφείο και κάθε σπίτι. Ήταν μία τολμηρή ιδέα που πολλοί ίσως είχαν σκεφτεί ότι δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Είναι εκπληκτικό το να σκεφτεί κανείς πόσο μακριά έφτασε από τότε η Πληροφορική και μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε η Microsoft σε αυτή την επανάσταση.

Σήμερα όμως, σκέφτομαι πιο πολύ το μέλλον της Microsoft παρά το παρελθόν της. Πιστεύω ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα εξελιχθούν τα επόμενα 10 χρόνια ταχύτερα απ’ ό,τι ποτέ πριν. Ήδη ζούμε σε έναν κόσμο με πολλαπλές πλατφόρμες, όπου οι υπολογιστές θα γίνουν ακόμη πιο ευέλικτοι… Υπό την ηγεσία του Satya, η Microsoft βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ποτέ ώστε να οδηγήσει αυτές τις εξελίξεις. Έχουμε τους πόρους ώστε να είμαστε ηγέτες και να λύσουμε δύσκολα προβλήματα. Είμαστε προσηλωμένοι σε κάθε πτυχή του σύγχρονου computing και έχουμε τη βαθύτερη δέσμευση για έρευνα στον κλάδο. Στο πλαίσιο του ρόλου μου ως τεχνικός σύμβουλος του Satya, πραγματοποιώ τεχνικές κριτικές και είμαι ενθουσιασμένος από το όραμα και το ταλέντο που βλέπω. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές σε προιόντα όπως η Cortana, το Skype Translator αλλά και το Hololens – μερικές μόνο από τις καινοτομίες που αναπτύσσουμε.

Έχουμε καταφέρει πολλά στη διάρκεια των πρώτων 40 ετών και έχουμε εμπνεύσει αμέτρητες επιχειρήσεις και ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα είναι τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια σας να κάνουμε τη Microsoft μία φανταστική εταιρεία τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες.”

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.