Ζωντανή μετάδοση ATSC 3.0 φέρνει περιεχόμενο 4K UHD HDR σε LG OLED 4K TVs

Ζωντανή μετάδοση ATSC 3.0 φέρνει περιεχόμενο 4K UHD HDR σε LG OLED 4K TVs

Η LG Electronics (LG) εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της επόμενης γενιάς αναμετάδοσης τηλεόρασης στη CES® 2016, προβάλλοντας για πρώτη φορά περιεχόμενο live over-the-air μέσω τηλεόρασης 4K Ultra HD με κωδικοποίηση high dynamic range (HDR) που χρησιμοποιεί το νέο πρότυπο ραδιοτηλεοτπικής μετάδοσης ‘ATSC 3.0 Candidate Standard’.

Η αναμετάδοση-ορόσημο, που θα πραγματοποιηθεί από τον πομπό του σταθμού του Λας Βέγκας ‘KHMP-TV’ που βρίσκεται στο ‘Black Mountain’ της Νεβάδα, θα φέρει εξαιρετικό περιεχόμενο 4K HDR content, το οποίο θα λαμβάνεται για πρώτη φορά μέσω των νέων δεκτών ATSC 3.0 της LG απευθείας στο συνεδριακό κέντρο του Λας Βέγκας (Las Vegas Convention Center). Το σήμα έχει εντυπωσιακή λεπτομέρεια, με τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με το σημερινό HDTV, με τη ζωντάνια και τον ρεαλισμό που προσφέρουν οι βελτιωμένες αντιθέσεις, η φωτεινότητα και η ακρίβεια στις σκιές που προσφέρει το HDR.

Το κανάλι KHMP, το οποίο ανήκει και λειτουργεί από την εταιρεία ‘DNV Spectrum Holdings’, ένα ραδιοτηλεοπτικό όμιλο που κατέχει πολλούς άλλους σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει στο Λας Βέγκας χρησιμοποιώντας το πρότυπο ‘ATSC 3.0 Physical Layer Candidate Standard’ στο πλαίσιο μίας πειραματικής άδειας αναμετάδοσης από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Federal Communications Commission). Βασικές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την LG Electronics συμπεριλαμβάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του προτύπου ‘Physical Layer Candidate Standard’.

Η δοκιμή του πεδίου μετάδοσης κατά τη διάρκεια της CES αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ισχυρής μετάδοσης και του υψηλού εύρους ζώνης (bandwidth) για 4Κ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τη χρήση του προτύπου της επόμενης γενιάς ATSC 3.0 που ανέπτυξε η Επιτροπή Προηγμένων Συστημάτων Τηλεόρασης (Advanced Television Systems Committee).

«Είμαστε υπερπερήφανοι που η τεχνολογία της LG βρίσκεται πίσω από την πλειοψηφία των στοιχείων του συστήματος μετάδοσης ‘Physical Layer’», ανέφερε ο Dr. Skott Ahn, Πρόεδρος και Chief Technology Officer της LG Electronics. «Το πρότυπο ATSC 3.0 αποτελεί μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ πολλών εμπειρογνωμόνων της τεχνολογίας μετάδοσης και η τεχνολογία μας είναι μέρος τουλάχιστον 10 εκ των 15 βασικών δομικών παραγόντων του νέου προτύπου ‘Candidate Standard’».

Ανάμεσα στη συνεισφορά της LG για το πρότυπο ATSC 3.0, οι τεχνολογίες της εταιρείας περιλαμβάνονται σε διάφορες λειτουργίες και χαρακτηριστικά του ‘Physical Layer Candidate Standard’, όπως τα scrambler, διόρθωση σφαλμάτων, bit-interleaver, mapper, MIMO, time-interleaver, OFDM framer, frequency-interleaver, pilot and tone reserve, και guard interval.

«Χάρη σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία της LG στην καρδιά του προτύπου ‘Physical Layer Candidate Standard’, αυτό το ισχυρό σύστημα θα φέρει ένα νέο επίπεδο ευελιξίας για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και συναρπαστικές νέες υπηρεσίες για τους θεατές. Το ATSC 3.0 υπόσχεται να εγκαινιάσει τη Χρυσή Εποχή για την τηλεμετάδοση», προσέθεσε ο Dr. Ahn.

Το πρότυπο αναμετάδοσης της επόμενης γενιάς ATSC 3.0, που αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση για τις επόμενες δεκαετίες, παρέχει υψηλότερες δυνατότητες για τις 4Κ UHD υπηρεσίες, ισχυρό σήμα σε κινητές συσκευές και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα φάσματος. Η αυξημένη ικανότητα ωφέλιμου φορτίου του φυσικού επιπέδου σε συνδυασμό με την κωδικοποίηση HEVC, θα επιτρέπει στους παρόχους να διαθέτουν ακόμα περισσότερες επιλογές όταν θα προγραμματίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

«Η LG  είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και εξάπλωση του ATSC 3.0 στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κορέα», ανέφερε ο Dr. Ahn, ο οποίος εξήγησε ότι η εκπομπή αυτής της εβδομάδας στο Λας Βέγκας έρχεται έπειτα από άλλες αντίστοιχες δοκιμές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Κορέα τους τελευταίους 18 μήνες από την LG Electronics, την ‘U.S. R&D Lab Zenith’, και τον κορυφαίο πάροχο ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού ‘GatesAir’.

Οι πραγματικές αυτές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Σεούλ, το Κλίβελαντ και το Μάντισον του Γουισκόνσιν, αντιπροσώπευαν βασικά σημεία της εξέλιξης των κεντρικών τεχνολογιών της LG πίσω από το νέο πρότυπο ATSC 3.0, συμπλήρωσε ο Dr. Ahn. «Η εκπομπή του Λας Βέγκας, με το εγκεκριμένο σύστημα αναμετάδοσης ‘ATSC Candidate Standard’ δείχνει για άλλη μία φορά πως συνεργαζόμαστε με ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ανά τον κόσμο, προκειμένου να οδηγήσουμε την υιοθέτηση της επόμενης γενιάς της ραδιοτηλεοπτικής τεχνολογίας».

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών ATSC 3.0 αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών LG, Zenith και GatesAir, που έχουν συνεφεύρει το σύστημα αναμετάδοσης πίσω από το πρότυπο ‘ATSC A/153 Mobile Digital TV Standard’, που θιοθετήθηκε από τη βιομηχανία το 2009. Η εταιρεία Zenith εφήυρε το κύριο σύστημα αναμετάδοσης που βρίσκεται στον πυρήνα του σημερινού προτύπου ‘ATSC A/53 Digital Television Standard’, το οποίο εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Federal Communications Commission) το1996.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.