Σε Λειτουργία Η Φραγή Για Τα Κλεμμένα Κινητά Τηλέφωνα

Σε Λειτουργία Η Φραγή Για Τα Κλεμμένα Κινητά Τηλέφωνα

Ένα νέο κανονισμό βάζει σε εφαρμογή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο οποίος αφορά τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που έχουν κλαπεί και τον τρόπο απενεργοποίησης τους. Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες διατάξεις, ο κάθε χρήστης πρέπει να δηλώσει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ανήκει το IMEI της συσκευής του έτσι ώστε σε περίπτωση απώλειας της συσκευής η εταιρία να είναι σε θέση να την απενεργοποιήσει. Το IMEI (International Mobile Station Equipment Identity) είναι ένας μοναδικός αριθμός σε κάθε κινητό που υπάρχει και δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν διορία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2014 να δημιουργήσουν λίστες με τα ΙΜΕΙ των χαμένων ή κλεμμένων κινητών τηλεφώνων. Έτσι, μόλις ένα ΙΜΕΙ δηλωθεί ως χαμένο, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας θα έχει διορία μιας εβδομάδας για να ενημερώσει τις υπόλοιπες για αυτήν την απώλεια. Έπειτα, η καθεμία ξεχωριστά μέσα σε διάστημα τριών ημερών θα προχωρά σε φραγή του συγκεκριμένου ΙΜΕΙ με αποτέλεσμα την καθολική αχρήστευση του κινητού τηλεφώνου μέσα στην χώρα μας.

Τέλος, οι λίστες IMEI που αφορούν κλεμμένα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν δικαιωματικά να περάσουν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και στις διωκτικές Αρχές άλλων χωρών, ενώ οι χρήστες κινητών των οποίων το IMEI έχει μπλοκαριστεί, θα καλούνται από τις εταιρείες να αποδείξουν τον νόμιμο τρόπο απόκτησης της συσκευής σε προγενέστερο χρόνο από τη δήλωση κλοπή της. Αν ο κάτοχος του τηλεφώνου είναι σε θέση να αποδείξει την νόμιμη κατοχή της συσκευής, η εταιρεία θα προχωράει σε άρση του μπλοκαρίσματος της, ενημερώνοντας παράλληλα και τον χρήστη που είχε υποβάλει αίτημα για το μπλοκάρισμά της. Όποιος επιθυμεί να μάθει τον IMEI αριθμό της συσκευής του μπορεί να ενημερωθεί την σχετική επιλογή στις ρυθμίσεις, αλλιώς πληκτρολογώντας το *#06#.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.