Το Ρόβερ Yutu Της Κίνας Στο Φεγγάρι… Χάλασε

Το Ρόβερ Yutu Της Κίνας Στο Φεγγάρι… Χάλασε

Η Κίνα φημίζεται για τα φθηνά προϊόντα της που αχρηστεύονται γρήγορα και τώρα ένα ακόμα πανάκριβο δημιούργημα χάλασε. Το ρόβερ Yutu στο Φεγγάρι Το Yutu έστειλε μήνυμα πριν χαλάσει στο Xinhua της Κίνας (μέσω των ανθρώπων που το χειρίζονται φυσικά) πως πιθανότατα δεν θα επιζήσει, παρά τις προσπάθειες των “αφεντών” του να λύσουν το πρόβλημα. Για την ιστορία, το ρόβερ αυτό στάλθηκε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η Κίνα Έστειλε Σκάφος Στη Σελήνη

Όπως γνωρίζετε, ένας σεληνιακός κύκλος αποτελείται από 28 ημέρες της Γης. Για 14 ημέρες το Φεγγάρι φωτίζεται από τον Ήλιο (μια σεληνιακή ημέρα), και για άλλες 14 ημέρες το Φεγγάρι είναι στη σκιά (μια σεληνιακή νύχτα). Το Yutu, που τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ, μπορεί να κινείται ελεύθερα για 14 ημέρες. Αλλά όταν η νύχτα έρθει, και οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους -170C βαθμούς, το ρόβερ μπαίνει σε μια κατάσταση αδρανοποίησης. Όταν ‘κοιμάται’ μια μονάδα με συνήθως λίγα γραμμάρια ραδιενεργού πλουτωνίου ζεσταίνει τον πυρήνα του μηχανήματος για να μην ‘πεθάνει’. Ωστόσο μια «μηχανική ανωμαλία» η οποία προκλήθηκε από «το πολύπλοκο σεληνιακό περιβάλλον στην επιφάνεια» απέτρεψε το ρόβερ από την αδρανοποίηση και κάπως έτσι χάλασε.

Το Chang’e 3, η μονάδα που ‘έριξε’ το Yutu στο Φεγγάρι, μπήκε κανονικά στη κατάσταση αδρανοποίησης έχοντας ένα χρόνο ακόμα στην υπηρεσία των Κινέζων. Αρχικά η αποστολή προοριζόταν για 3 μήνες (τρία με τέσσερα βράδια) όμως το Yutu άντεξε μια μέρα, ένα βράδυ και τη δεύτερη μέρα. Τα τελευταία λόγια ήταν “Goodnight, Earth. Goodnight, humanity.”

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.