Η IBM πρωτοπόρησε παρουσιάζοντας το πρώτο λειτουργικό chip στα 7nm. Η εταιρία σε συνεργασία με τη Samsung, τη Global Foundries και το Universtity of Albany επένδυσε $3 δισ. για την έρευνα και το τελικό αποτέλεσμα δεν χαροποιεί μόνο τους επενδυτές, αλλά όλη τη τεχνολογική κοινότητα.
Για να καταφέρει η εταιρία να κατασκευάσει ένα τόσο μικρό chip χρησιμοποίησε τρανζίστορ πυριτίου και γερμανίου (SiGe) σε συνδυασμό με λιθογραφία EUV, δηλαδή ακραία υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης, χάρη στα υλικά που επέλεξαν και στη τεχνική που χρησιμοποίησαν, λύθηκαν και τα οποία προβλήματα υπερθέρμανσης υπήρχαν.
Η IBM ισχυρίζεται ότι το νέο της chip διαθέτει το τετραπλό κύκλωμα και την διπλάσια απόδοση σε σχέση με τους σημερινούς μικροεπεξεργαστές, και παράλληλα έχει 50% καλύτερη διαχείριση ενέργειας.
Για να καταλάβετε πόσο μικρό είναι αυτό το chip, στα κινητά μας υπάρχουν chipsets στα περίπου 18 με 22nm, ενώ το μικρότερο μέχρι στιγμής το διαθέτει το Galaxy S6 της Samsung στα 14nm. Από το τέλος του 2016 θα αρχίσουμε να βλέπουμε chips στα 10nm και αργότερα θα έρθουν αυτά στα 7nm. Samsung και Intel ήδη εργάζονται επάνω σε chips 10nm. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα 7nm chip μέσα στο 2017 αλλά δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ένα λειτουργικό κομμάτι.
Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η κατασκευή chip μεγέθους 5nm και η Samsung είναι πεπεισμένη ότι «δεν υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία να μειώσουμε τη τεχνολογία των ημιαγωγών στα 5nm.»