Λογότυπο Tech Community

Tech Community

www.techcommunity.gr

Tech Community

Tech Community


Οι εφαρμογές μας

Σχετικά με εμάς

Η ομάδα μας

Επικοινωνία/Contact

Οι διαρροές μας

Ανατροφοδότηση/Feedback

Όροι χρήσης


© 2009 - 2013

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος · Λογότυπα, επωνυμίες, εμπορικά σήματα και γνωρίσματα ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ένα έργο της ομάδας Eeriee, φτιαγμένο με WordPress και πολύ αγάπη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε μέσα στο 2013.
Οι πληροφορίες μπορεί να είναι ανακριβείς, να μην ισχύουν πλέον ή να υπάρχουν προβλήματα στη σελίδα αυτή. Παρακαλούμε κάντε αναζήτηση αυτό που ψάχνετε με τη φόρμα αναζήτησης για να διαβάσετε τα τελευταία νέα αν δεν ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο.

Με €14 Εκατ. Ίσως Δούμε Τη Πρώτη Φωτογραφία Μαύρης Τρύπας

Εικόνα του Γαλαξία μας από Mac OS X, στο κέντρο βρίσκεται η μαύρη τρύπα

Εικόνα του Γαλαξία μας από Mac OS X, στο κέντρο βρίσκεται η μαύρη τρύπα

Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας και των περισσότερων εκεί έξω, αν όχι όλων. Πιστεύουμε ότι έχει τέσσερις εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας, αλλά παρά το τεράστιο μέγεθός της, δεν την έχουμε δει ποτέ. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έδωσε 14 εκατομμύρια ευρώ στους δημιουργούς του BlackHoleCam, ένα έργο που θα χρησιμοποιήσει ραδιοτηλεσκόπια και υπερυπολογιστές για να προσπαθήσει να δει αυτό το εκπληκτικό… πράγμα που δημιουργήσει ζωή σε εμάς αλλά καταστρέφει ότι βρει μπροστά του αν είναι μετά από σούπερ νόβα.

Όμως το όνομα BlackHoleCam είναι κάπως λάθος. Το όλο πρόγραμμα δεν θα λάβει μια πραγματική φωτογραφία της μαύρης τρύπας αλλά θα χρησιμοποιήσει τον ορίζοντα γεγονότων και έτσι αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη της τρύπας.

«Σύμφωνα με τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας, ο Ορίζοντας των Γεγονότων είναι το σημείο στον χωροχρόνο εντός του οποίου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρητή, καθώς η βαρύτητα ισοδυναμεί με καμπύλωση του χωροχρόνου. Με απλά λόγια είναι το “σημείο χωρίς επιστροφή”, δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή, ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη.» Παράθεση από το Wikipedia

Ο ορίζοντας γεγονότων προβλέφθηκε από τον Αϊνστάιν και χάρη σε αυτόν θα προσπαθήσει το BlackHoleCam να εντοπίσει και να παράγει την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Άλλωστε πως θα μπορέσεις να φωτογραφήσεις κάτι που ‘ρουφάει’ το φως; Αυτό που θα κάνουν στην ουσία είναι να εκπέμπουν ραδιοκύματα στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας και αυτή με τη σειρά της θα πρέπει να προδώσει τον ορίζοντα γεγονότων της δημιουργώντας μια “βαριά σκιά” πάνω από τις φωτεινές εκπομπές ραδιοκυμάτων που εκπέμπονται ως αέριο και τραβιούνται μέσα στη τρύπα.

Πηγή

Μοιράσου το με τους φίλους σου: