Η NASA Εντόπισε Τρεχούμενο Νερό Στον Άρη

Η NASA Εντόπισε Τρεχούμενο Νερό Στον Άρη

Η NASA ανακοίνωσε ότι βρήκε ενδείξεις για τρεχούμενο νερό στον πλανήτη Άρη επιβεβαιώνοντας παλιότερες φήμες. Ο ‘Κόκκινος πλανήτης’ φαίνεται ότι στο παρελθόν έμοιαζε με τη Γη έχοντας ωκεανούς, κύκλο νερού και ατμόσφαιρα αλλά εξαιτίας της μικρής του βαρύτητας το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας διέφυγε στο διάστημα, έπεσε η ατμοσφαιρική πίεση και σχεδόν όλο το υγρό νερό εξατμίστηκε.

Οι επιστήμονες του αμερικάνικου φορέα χρησιμοποιώντας τα φασματικά δεδομένα του διαστημικού σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη αποκάλυψε ότι έχει απομείνει νερό στην επιφάνεια του Άρη σε υγρή μορφή, και μάλιστα είναι αλμυρό. Η NASA έδωσε ήδη στη δημοσιότητα διάφορες φωτογραφίες από κοιλάδες, αυλακώσεις και κανάλια όπου έχει εντοπίσει νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Οι αυλακώσεις βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και δεν μένουν σταθερές. Για παράδειγμα, τη ‘καλοκαιρινή’ περίοδο που διανύουμε τώρα στον Κόκκινο πλανήτη (βάση τη τροχιά του γύρω από τον Ήλιο) οι αυλακώσεις είναι μεγάλες, ενώ τον ‘χειμώνα’ που η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν και το νερό παγώνει, οι αυλακώσεις μικραίνουν. Η ύπαρξη υπολειμμάτων από ένυδρα άλατα σ’ αυτές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει νερό.

Ο Jim Green της NASA αναφέρει:

«Ο Άρης δεν είναι ο ξυρός, άγονος πλανήτης που νομίζουμε ότι ήταν στο παρελθόν. Υγρό νερό βρέθηκε στον Άρη.»

Φυσικά όλη η κοινότητα που ασχολείται με το διάστημα είναι ενθουσιασμένη με αυτά τα ευρήματα, και η NASA στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανθρώπους στον Άρη για να αναλύσουν το νερό. Δεν είναι απίθανο να υπάρχει κάποια μορφή μικροβιακής ζωής στο νερό αυτό.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.