Ανακεφαλαιώνοντας, Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Το Nokia X Με Android

Ανακεφαλαιώνοντας, Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Το Nokia X Με Android

Η Nokia πρόκειται να μπει στην αγορά των Android smartphones. Η εταιρία στέλνει teasers και έχει ‘βάψει’ το Facebook της με πράσινο, το χρώμα του Android. Η Nokia από φέτος θα ανήκει στην Microsoft η οποία αναπτύσσει και κυκλοφορεί τα Windows και Windows Phone, με το δεύτερο να προσπαθήσει να πολεμήσει το iOS και το Andorid. Γιατί να επιτρέψει στην Nokia να κυκλοφορήσει ένα κινητό με λογισμικό που ανταγωνίζεται;

Nokia X, Τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Πριν φτάσουμε στους λόγους, να πούμε λίγα λόγια για το κινητό. Το κινητό, βάση στις διαρροές από το πάντα αξιόπιστο @evleaks, θα ονομάζεται Nokia X. Μπορεί να το έχεις ακούσει και σαν Nokia Normandy, επειδή απλά έτσι το γνωρίζαμε πιο παλιά. Το Nokia X έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ένα προσιτό κινητό με τιμή κάτω από €150. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του θα βρούμε μια οθόνη 4 ιντσών ανάλυσης 480 x 800 pixels, έναν διπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon στο 1GHz, 512MB μνήμη RAM, 3 ή 5 megapixel κάμερα χωρίς φλας (οι τελευταίες φήμες μιλάνε για 5 megapixel με φλας), 4GB χωρητικότητα επεκτάσιμη με κάρτα microSD, υποδοχή για δύο κάρτες SIM και 1500mAh μπαταρία. Όπως είπαμε πρόκειται για ένα φθηνό κινητό με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Nokia X, Το Λογισμικό

Στο λογισμικό, όπως είπαμε και στην αρχή, βρίσκουμε το Android. Σε αντίθεση με πολλές εταιρίες, το κινητό χρησιμοποιεί το Android 4.4 KitKat -η τελευταία έκδοση δηλαδή- αλλά χωρίς το κατάστημα Play. Επίσης ο χρήστης δεν θα συναντήσει καθόλου την κλασική Android εμπειρία με τα widgets και τις αρχικές οθόνες. Σε αντίθεση, η Nokia έχει σχεδιάσει κάτι που λέγεται πως θυμίζει το γραφικό περιβάλλον των Windows Phone. Το Android είναι ανοιχτού κώδικα και δεν ‘ανήκει’ σε κανέναν (πέρα του ονόματος που έχει η Google), για αυτό μπορεί να το πάρει η Nokia, και η κάθε Nokia, και να το κάνει όπως θέλει.

Τι γίνεται όμως με τις εφαρμογές αφού δεν έχουμε το Play; Εδώ έχουμε και πάλι την ελευθερία του Android. Η Nokia εφοδίασε το κινητό με το δικό της κατάστημα εφαρμογών που ονόμασε Nokia Store όπου οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν τις εφαρμογές που θα έβρισαν και στο Google Play. Βέβαια όχι όλες, γιατί οι προγραμματιστές πρέπει να καταθέσουν τις εφαρμογές τους και εκεί, αλλά δεν θα υπάρχει έλλειψη στα apps και αργότερα θα βλέπουμε γνωστές Android εφαρμογές (και παιχνίδια) και στο Nokia X. Με απλά λόγια, οι προγραμματιστές μπορούν να φτιάχνουν εφαρμογές για το Android και να τις δημοσιεύουν και στο Play Store της Google, αλλά και στο Nokia Store. Αν υπάρχει εφαρμογή Android η οποία δεν βρίσκεται στο app store της Nokia, μπορεί ο χρήστης να τη κατεβάσει από το διαδίκτυο και να την εγκαταστήσει.

Να σημειώσουμε ότι πιθανότατα θα είναι εύκολο να εγκαταστήσουμε το Google Play ανεπίσημα, αφού το Nokia X υποστηρίζει τις υπάρχοντες Android εφαρμογές, και το Play είναι μία από αυτές. Το μόνο θέμα θα είναι αν η Nokia ‘κλειδώσει’ την δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών εκτός από το Nokia Store, αλλά δεν πιστεύουμε να κάνει κάτι τέτοιο.

Nokia Normandy leak

Nokia X, Οι Λόγοι

Και κάπως έτσι φτάνουμε στους λόγους. Γιατί η Microsoft Nokia να βγάλει στην αγορά ένα κινητό με ένα λειτουργικό σύστημα που ανταγωνίζεται; Ούτε η Nokia, αλλά ούτε και η Microsoft έχουν δώσει επίσημο λόγο καθώς δεν έχει ανακοινωθεί καν το κινητό ακόμα. Όμως μπορούμε να σκεφτούμε εμείς.

Το Nokia X δεν έρχεται με τις υπηρεσίες της Google. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Google Play, Gmail, Google Plus, Google Now και οτιδήποτε άλλο βάζει η Google αναγκαστικά σε κάθε Android κινητό με τις υπηρεσίες της. Ούτε Google Αναζήτηση δεν έχουμε. Έτσι η Microsoft μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το ‘κενό’ και να βάλει μέσα τις δικές της υπηρεσίες. Όποιος προτιμήσει Android αντί για Windows Phone θα συναντήσει το Bing για αναζήτηση και οτιδήποτε άλλο αποφασίσει η Microsoft να βάλει. Με αυτό το τρόπο και θα μαθευτούν οι υπηρεσίες της MS, αλλά και θα δουν αύξηση στους χρήστες. Πολύ απλά, καμία από τις δύο εταιρίες δεν έχει να χάσει τίποτα. Μόνο κερδίζουν – έσοδα από τις πωλήσεις, έσοδα από τις υπηρεσίες της Microsoft.

Nokia X leak

Nokia X, Ανακοίνωση Και Κυκλοφορία

Το Nokia Android smartphone θα ανακοινωθεί σε μόλις 4 ημέρες από τώρα – 24 Φεβρουαρίου 2014. Στην αρχή της εμπορικής έκθεσης MWC 2014. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει στην αγορά και σε ποιες χώρες. Σίγουρα θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες, αλλά για τώρα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο.

Nokia X, Το Μέλλον

Το Nokia X, όπως το θέλουν οι φήμες, δεν θα είναι το πρώτο και το τελευταίο Android smartphone της Nokia. Η φιλανδική εταιρία ίσως στο μέλλον κυκλοφορήσει και πιο ‘δυνατά’ μοντέλα με δυνατότερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Nokia X σαν Nokia X ίσως τα πάει λογισμικού Android (custom ROMs) με τη κλασική Android εμπειρία και τις υπηρεσίες της Google. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την εγγύηση, αλλά ο χρήστης θα έχει ένα κλασικό Android smartphone. Custom ROMs δημιουργούνται στα περισσότερα Android κινητά ώστε να ‘φεύγει’ το γραφικό περιβάλλον των κατασκευαστών ή και για να έχουν τα κινητά/tablets την τελευταία έκδοση του Android.

Nokia X, Όλες Οι Φωτογραφίες Μέχρι Τώρα

Παρακάτω είναι η συλλογή όλων των φωτογραφιών που έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα.

Το Tech Communtity θα ενημερώσει τον κόσμο μόλις η Nokia ανακοινώσει το κινητό της, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.