Λογότυπο Tech Community

Tech Community

www.techcommunity.gr

Tech Community

Tech Community


Οι εφαρμογές μας

Σχετικά με εμάς

Η ομάδα μας

Επικοινωνία/Contact

Οι διαρροές μας

Ανατροφοδότηση/Feedback

Όροι χρήσης


© 2009 - 2015

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος · Λογότυπα, επωνυμίες, εμπορικά σήματα και γνωρίσματα ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ένα έργο της ομάδας Eeriee, φτιαγμένο με WordPress και πολύ αγάπη.

Η Νορβηγία Καταργεί Το FM Ραδιόφωνο

Η Νορβηγία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα τερματίσει τη μετάδοση FM σημάτων, καταργώντας πρακτικά το FM ραδιόφωνο. Η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε τη σχετική πρόταση το 2011, τώρα την ενέκριναν και το 2017 θα την πραγματοποιήσουν.

Η χώρα θα μεταβεί από τη μετάδοση αναλογικών FM σημάτων στα ψηφιακά σήματα που βασίζονται στο πρότυπο DAB (digital audio broadcasting). Αν και για εμάς μπορεί να ακούγεται κάτι ‘δύσκολο’ να πραγματοποιηθεί ή δαπανηρό, εκεί έχουν μόνο 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν ακόμα σε FM συχνότητες, ενώ οι υπόλοιποι 22 βασίζονται στο DAB. Το 55% των νοικοκυριών εξοπλίζεται με DAB ράδιο, ενώ μόλις το 20% των αυτοκινήτων τους εξοπλίζεται με ένα τέτοιο.

Το πρότυπο Digital Audio Broadcasting χρησιμοποιείται στη Νορβηγία από το 1995 και από το 2007 ορισμένοι σταθμοί χρησιμοποιούν μια βελτιωμένη έκδοσή του, το DAB+. Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας αναφέρει ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να μεταδίδουν σε DAB ή DAB+ αλλά πιστεύει ότι μέχρι το 2017 όλοι οι σταθμοί θα προτιμήσουν τη βελτιωμένη έκδοση.

Ο υπουργός Πολιτισμού Thorhild Widvey δήλωσε:

«Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερους σταθμούς με πολύ πιο πλουραλιστικό περιεχόμενο, και θα απολαμβάνουν ποιότητα και καλύτερο ήχο. Η ψηφιοποίηση θα βελτιώσει σημαντικά το σύστημα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, θα διευκολύνει την αύξηση του ανταγωνισμού και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την καινοτομία και την ανάπτυξη.»

Η διαδικασία μετάβασης από το FM στο DAB θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου του 2017 από τη Νόρντλαντ και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του έτους, τελειώνοντας τη μετάβαση με το Τρόμσο και τη Φίνμαρκ. Τέλος, το Υπουργείο τονίζει δύο ακόμα πλεονεκτήματα του DAB: θα μπορούν να μεταδίδονται οι διπλάσιοι σταθμοί (περίπου 50 στο σύνολο), ενώ παράλληλα το κόστος μετάδοσης θα είναι 8 φορές μικρότερο σε σχέση με τις FM συχνότητες.

Μοιράσου το με τους φίλους σου: