Εκατομμύρια Μαύρες Τρύπες Κρύβονται Στο Διάστημα

Εκατομμύρια Μαύρες Τρύπες Κρύβονται Στο Διάστημα

Την ύπαρξη των μαύρων τρυπών την γνωρίζει εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα και παρόλο που δεν μπορούμε να τις δούμε, αφού δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα μέσα, εικάζουμε ότι ο αριθμός τους στο σύμπαν είναι τεράστιος. Η μαύρη τρύπα ουσιαστικά είναι συγκέντρωση μιας μεγάλης μάζας, της οποίας η βαρύτητα είναι τεράστια. Η ταχύτητα διαφυγής δίπλα σε μια μαύρη τρύπα ξεπερνάει την ταχύτητα του φωτός και έτσι η τρύπα στην ουσία καταπίνει το φως, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να την δούμε με οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο.

Ωστόσο καταλαβαίνουμε την ύπαρξή της σε ένα σημείο χάρις την ισχυρή βαρύτητά της, η οποία επηρεάζει αισθητά την κίνηση, την τροχιά, την ταχύτητα, ακόμα και την ύπαρξη αλλά και την δομή των αντικειμένων που την πλησιάζουν. Με την σημερινή τεχνολογία όμως και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) έχουμε την δυνατότητα να δούμε μακριά στο διάστημα και να παρακολουθήσουμε τις μελανές τρύπες.

Μάλιστα χάρις στο NuSTAR εντοπίστηκαν πέντε υπερμαζικές μελανές οπές σε ισάριθμους γαλαξίες που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Εξετάζοντας αυτή την ανακάλυψη, η NASA συμπέρανε ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες μαύρες τρύπες στο διάστημα από όσες πιστεύαμε. Ο George Lansbury, από το Durham University ανέφερε:

Χάρη στο NuSTAR, και για πρώτη φορά, είχαμε την δυνατότητα να προσδιορίσουμε με ακρίβεια αυτά τα κρυμμένα τέρατα, που είχαμε προβλέψει ότι θα υπήρχαν εκεί, αλλά και που ήταν αόρατα, λόγω των κουκουλιών ύλης που τις περικύκλωναν. Αν και έχουμε ανακαλύψει μόλις πέντε από αυτές τις κρυμμένες υπερμαζικές μελανές οπές, αν προεκτείνουμε την ανακάλυψη μας στο σύμπαν, τότε οι προβλεπόμενοι αριθμοί είναι τεράστιοι.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.