Ένα κύμα αντιδράσεων ξέσπασε μόλις κάποιος δημοσίευσε ότι η Samsung μπορεί να μας κατασκοπεύει μέσω των SmartTV τηλεοράσεων της. Συγκεκριμένα, η εταιρία αναφέρει στη πολιτική απορρήτου ότι οποιαδήποτε πληροφορία μοιράζεσαι (είτε αφορά προσωπικά δεδομένα είτε όχι) όταν η τηλεόραση λειτουργεί, αυτή η πληροφορία στέλνεται σε έναν συνεργάτη της έτσι ώστε να αναλυθεί και να χρησιμοποιηθεί για το σύστημα φωνητικών εντολών που διαθέτουν οι ‘έξυπνες’ τηλεοράσεις της.
«Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.»
Μόλις ‘βγήκε’ αυτή η είδηση η εταιρία αμέσως δήλωσε ότι τα δεδομένα ούτε διατηρούνται σε servers ούτε μεταπωλούνται σε τρίτους. Απλά στέλνονται σε κάποια άλλη τρίτη υπηρεσία (την οποία δεν διευκρίνισε) για την ανάλυση τους. Αυτό δηλαδή που γίνεται κάθε φορά που ο χρήστης με τη φωνή του θέλει να χρησιμοποιήσει τη φωνητική αναζήτηση είναι να ληφθούν τα δεδομένα, να κρυπτογραφηθούν, να σταλούν στην άγνωστη υπηρεσία, να αναλυθούν και να επιστρέψουν τα αποτελέσματα στη τηλεόραση.
«Η Samsung λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της την ιδιωτικότητα των πελατών της. Όλες οι Smart TVs πληρούν τις προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα ασφαλείας της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης και της κρυπτογράφησης δεδομένων. Η φωνητική αναγνώριση, χάριν στην οποία είναι εφικτή η χρήση της τηλεόρασης με φωνητικές εντολές, είναι μια λειτουργία των Smart TVs που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί από τον χρήστη. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή να αποσυνδέσετε την τηλεόραση από το δίκτυο WiFi.»
Το αν μας κατασκοπεύει η Samsung στα αλήθεια πρέπει να το κρίνετε εσείς. Αν έχετε Samsung SmartTV, φοβάστε και θέλετε να κλείσετε τη λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μπορείτε να το κάνετε μέσω των ρυθμίσεων. Αν δεν έχετε και σκοπεύετε να αγοράσετε, γιατί να το κάνετε εφόσον είναι μία από τις βασικές λειτουργίες και θα παραμείνει απενεργοποιημένη;