[ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ] MLS iQTalk Crystal, Ένα Άριστο Σύστημα Πλοήγησης

[ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ] MLS iQTalk Crystal, Ένα Άριστο Σύστημα Πλοήγησης

MLS iQTalk Crystal hands-on

Γενικά

Η MLS το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο ελληνικό κινητό, φέτος την δεύτερη συσκευή και μέσα στο έτος αναμένεται να κυκλοφορήσει άλλα 4. Έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα με περισσότερους από 10,000 χρήστες του πρώτου iQTalk και 1,300 σε 15 μέρες για το δεύτερο, το iQTalk Crystal, προσφέροντας προηγμένες τεχνολογίες φωνητικών εντολών στα ελληνικά, καθώς και έγκυρο σύστημα πλοήγησης στα κινητά της. Η εταιρία γνωστή για τα GPS συστήματά της μας παρείχε το νέο της smartphone για δοκιμή και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Πάμε να το δούμε.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Λογισμικό: Android 2.3.7, Play Store, Talk&Call / SMS / SMS in car
  • Οθόνη: LCD, 3,5 ίντσες, ανάλυση 320 × 480 pixels, 262.000 χρώματα
  • Επεξεργαστής: μονοπύρηνος στο 1GHz
  • Μνήμη RAM: 512MB
  • Κάμερα: 5 Megapixel, LED flash
  • Εμπρόσθια κάμερα: Ναι
  • Αποθηκευτικός χώρος: 256MB
  • Λοιπά: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth, GPS, FM ραδιόφωνο, microSD, microUSB, υποδοχή για jack 3.5 χλστ
  • Μπαταρία: 1500 mAh (αποσπώμενη)
  • Διαστάσεις (Y x Π x B): 114 x 61,5 x 11 χιλιοστά
  • Βάρος: 112 γραμμάρια

Κύρια Πλεονεκτήματα

  • Έγκυρο και γρήγορο σύστημα πλοήγησης
  • Υπαγόρευση μηνυμάτων στα Ελληνικά

Κύρια Μειονεκτήματα

  • Έχει μείνει στο Android 2.3.7, οι ανταγωνιστές έχουν το 4.0
  • Χαμηλή ανάλυση οθόνης
  • Η οθόνη μερικές φορές δεν ανταποκρίνεται σωστά
  • Τα πλήκτρα αφής μερικές φορές δεν ανταποκρίνεται σωστά
  • Μικρός εσωτερικός χώρος αποθήκευσης, χρειάζεται να μεταφέρεις τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης
  • Αδύναμο φλας
  • Απογοητευτική λήψη φωτογραφιών
  • Δεν υπάρχει προστασία στην οθόνη, γρατζουνιέται εύκολα

Κύριος Ανταγωνισμός

  • Nokia Lumia 610
  • LG Optimus L7
  • Samsung Galaxy Ace 2
  • Sony Xperia U, J, Sole
  • HTC One V

Η Βαθμολογία Μας

  • Σχεδιασμός: 7/10
  • Λογισμικό: 5/10
  • Χαρακτηριστικά: 4/10
  • Τελική βαθμολογία: 5,3

Εικόνες Τύπου

[royalslider id=”2″]

Πρώτη Επαφή

Συσκευασία

MLS iQTalk Crystal hands-on - Συσκευασία

Η συσκευασία του κινητού μπορεί να θεωρηθεί και κακή αλλά και καλή. Μέσα στο κύριο κουτί βρίσκεται ο κλασσικός φορτιστής, ακουστικά κακή ποιότητας, ένα καλώδιο USB, κάρτα μνήμης 4GB και φυσικά τα απαραταίτητα χαρτιά, συν γρήγορες οδηγίες για τις βασικές λειτουργίες του κινητού. Αυτά είναι στη κακή πλευρά δεδομένου ότι δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας, όμως από την άλλη μεριά έχουμε αξεσουάρ που μετατρέπουν το κινητό σε πραγματικό σύστημα πλοήγησης για το αυτοκίνητο – βάση για το τζάμι, φορτιστής αυτοκινήτου και δεύτερο USB καλώδιο ώστε να μην χρειάζεται να το βγάζεις από τον φορτιστή τοίχου και να το μεταφέρεις στο αυτοκίνητο συνεχώς.

Κατασκευή

Το iQTalk Crystal είναι εξ΄ ολοκλήρου κατασκευασμένο από πλαστικό όμως προσωπικά μου αρέσει από τα περισσότερα Androids στα 200 ευρώ εκεί έξω. Είναι διαθέσιμο σε λευκό και μαύρο χρώμα, όμως η MLS μας έδωσε το πρώτο επειδή όπως αναφέρει είναι πιο όμορφο και πουλάει περισσότερα κομμάτια από το μαύρο. Θα συμφωνήσουμε.

MLS iQTalk Crystal hands-on - Μπροστινό Μέρος

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει η οθόνη των 3,5-ιντσών, η εμπρόσθια κάμερα δίπλα στους αισθητήρες και το μεγάφωνο και τα τρία κουμπιά αφής για πίσω, αρχική οθόνη και μενού.

MLS iQTalk Crystal hands-on - Αριστερό Μέρος

Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται μόνο τα δύο πλήκτρα αυξομείωσης.

MLS iQTalk Crystal hands-on - Δεξιό Μέρος

Στην δεξιά είναι το κουμπί για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση και κλειδώματος/ξεκλειδώματος.

MLS iQTalk Crystal hands-on - Πάνω Μέρος

Από πάνω υπάρχει η υποδοχή για microUSB. Υπάρχει επίσης η υποδοχή 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά.

MLS iQTalk Crystal hands-on - Κάτω Μέρος

Τέλος, από την κάτω μεριά δεν υπάρχει τίποτα πέρα από το μικρόφωνο.

Από πίσω είναι φυσικά η κάμερα των 5-megapixel με το LED φλας της και η αποσπώμενη μπαταρία δίπλα στην SIM και τη microSD κάρτα.

Χειρισμός

Το Crystal κακά τα ψέματα δεν είναι και το καλύτερο κινητό που έχω πιάσει. Είναι μεν ωραίο στο χέρι και ελαφρύ αλλά σε ότι αφορά το λογισμικό το πληκτρολόγιο δεν είναι άνετο και αναγκαστικά πρέπεις να γράφεις αργά μέχρι να το συνηθίσεις. Επιπλέον η οθόνη είναι μικρή όταν αφορά την πλοήγηση και τα πολυμέσα.

Λογισμικό

MLS iQTalk Crystal hands-on - Talk Λειτουργίες

Τώρα πάμε στο ψητό της υπόθεσης. Το iQTalk Crystal έχει τα προηγούμενα προγράμματα αναγνώρισης φωνής Talk & Call, Talk & SMS και Talk & SMS in car για πραγματοποίηση κλήσεων με το πρώτο και υπαγόρευση μηνύματος με τα άλλα. Όλα τους φυσικά καταλαβαίνουν Ελληνικά, και μάλιστα μόνο Ελληνικά και και λίγα Αγγλικά… τα βασικά για να συμπληρωθεί το μήνυμα που έχεις πει στα Ελληνικά. Μπορώ να πω ότι δουλεύει αρκετά καλά. Ίσως του ξεφύγουν μερικές φορές κάποιες λέξεις γράφοντας κάτι άλλο, όμως δεν είναι κάτι ενοχλητικό αυτό – πάντα υπάρχει η δυνατότητα να το πεις ξανά ή να το γράψεις εσύ. Όσο για το Talk & Call πάντα αναγνωρίζει το όνομα σωστά. Πατάς, λες όνομα, καλεί. Δεν γίνεται να κάνει λάθος σε αυτό. Ακόμα και με το πιο δύσκολο όνομα. Τέλος, ένα ακόμα πρόγραμμα που αξίζει σημείωση είναι το MLS Talk & Drive, ένα ακόμα προηγμένο σύστημα για πλοήγηση. Αυτό κανονικά είναι ένα ακριβό σύστημα χαρτών όμως στο κινητό προσφέρεται δωρεάν. Λες το όνομα της οδού, τοποθεσίας ή πόλης όπου θες να πας, το καταλαβαίνει και αυτόματα φορτώνει τους χάρτες για να σε καθοδηγήσει. Είναι τόσο κατατοπιστικό και έγκυρο όσο και ένα μεμονωμένο σύστημα GPS αξίας 200€. Το μόνο μειονέκτημα σε αυτό είναι η μικρή οθόνη, αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Απλά θα μπορούσε να δείχνει περισσότερα, όπως την ταχύτητα και άλλα που είναι κρυμμένα σε ένα μενού. Να αναφέρουμε επίσης ότι δουλεύουν και χωρίς την ανάγκη για πρόσβαση στο διαδίκτυο – είναι κατεβασμένοι στο κινητό.

Κάμερα

MLS iQTalk Crystal hands-on - Οπίσθιο Πάνω Μέρος

Η κάμερα του Crystal θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Αποδίδει 5-megapixel όμως δεν έχει όμορφα χρώματα και υπάρχει θόρυβος. Βέβαια σε αντίπαλα smartphones δύσκολα θα βρεις κάποια πολύ καλύτερη, οπότε μικρό το πρόβλημα. Ακολουθούν κάποια δείγματα φωτογραφιών και βίντεο.

Δείγμα #1 Απλή λήψη χωρίς ζουμ
IMG_20130218_080527

Δείγμα #2 Λήψη με πλήρη ζουμ
IMG_20130218_080608

Δείγμα Βίντεο
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=d__V-AUb6SY&w=480&h=360]

Επίλογος

MLS iQTalk Crystal hands-on - Boot logo

Τα συναισθήματά μου για το MLS iQTalk Crystal είναι ανάμικτα. Η ώρα της κρίσης όμως είναι τώρα. Είναι συμπαθητικό το κινητό εξωτερικά, έχει τα βασικά προγράμματα της MLS που θα τα χρησιμοποιούσα καθημερινά, αλλά είναι κάτι που με χαλάει επάνω του. Φυσικά δεν είναι η δικαιολογία “είναι Κινέζικο”. Προσωπικά θα κοίταζα κάποιο που τρέχει το Android 4.0.4 ή νεότερη έκδοση ή/και κάποιο που έχει καλύτερη οθόνη. Και ο λόγος είναι ο εξής: το χρησιμοποίησα μία μέρα σαν να είναι το δικό μου κινητό και με κούρασε. Δεν είναι ακόμα τέλειο το κινητό – δεν μπορείς να γράψεις εύκολα μήνυμα, τρέχει παλιά έκδοση του Android, χαμηλή ανάλυση και γραφιστικές ατέλειες. Κατά τα άλλα αν είσαι άνθρωπος που δεν ασχολείσαι πολύ με αυτά και το θες απλά επειδή είναι οικονομικό, έχει το καλύτερο σύστημα πλοήγησης που συνάντησα ή απλά επειδή το ερωτεύτηκες τότε έπρεπε ήδη να το έχεις. Σε γενικές γραμμές απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν το κινητό για κλήσεις, λίγα μηνύματα και χρήση ως GPS. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τιμές

Το ελληνικό κινητό θα το βρεις στα δίκτυα καταστημάτων Γερμανός και Public με τιμή €199. Είναι το μόνα καταστήματα που το φέρνουν αλλά αργότερα ίσως υπάρξουν και άλλα. Για αυτό μην το ψάχνεις στο Skroutz ακόμα.

Σχετικά νέα

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.