Συρρίκνωση Στην Αγορά Υπολογιστών Παγκοσμίως

Lenovo IdeaPad U510 Ultrabook

Παρατηρητές της βιομηχανίας της τεχνολογίας και ιδιαίτερα επιστημονικοί αναλυτές όπως οι Garntner και η IDC, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις του όγκου αποστολών για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 των μεγαλύτερων προμηθευτών ΟΕΜ υπολογιστών, φέρνοντας στο φως μια μεγάλη πτώση της τάξης του 11% σε ετησία βάση.

Αυτή η τεράστια πτώση οφείλεται κυρίως στο ότι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ως ΟΕΜ λειτουργικό σύστημα τα Windows 8, τα οποία διαγράφουν μια συνεχιζόμενη αποτυχία στο να προτιμηθούν από άμεσους καταναλωτές άλλα και από επιχειρήσεις για την αναβάθμιση τους. Ωστόσο μια νέα τάση με τα νέα αρχιτεκτονικής microprossesors της Intel, τα λεγόμενα και ως “Haswell” χρησιμοποιώντας επεξεργαστές τεχνολογίας 22 nm, άλλα και με της νέας τεχνολογίας μπαταρίες για laptop με διευρυμένη διάρκεια ζωής, μπορούν να επηρεάσουν καταναλωτές στους προσεχούς μήνες. Εν τω μεταξύ, η πτωτική τάση αυτή του όγκου αποστολών εκτιμάται ότι μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη από ότι ήταν κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Άλλη μια ερευνά που έκανε η Digitimes Research, η οποία στηρίζει τους αριθμούς της σε δεδομένα από πολυάριθμες αλυσίδες εφοδιασμού και από τις πηγές του εκάστοτε κατασκευαστή, οι παγκόσμιες αποστολές PC notebook μειώθηκαν κατά 15,4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο από την πτώση 13,7% στο πρώτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις laptop ξεπερνούν τις πωλήσεις των desktop δημιουργώντας ένα τεράστιο περιθώριο στην αγορά, καθιστώντας το μια πολύ ανησυχητική τάση για την αγορά.

Αξίζει να πούμε ότι η Digitimes Research, σημειώνει ότι η Lenovo και η Dell ήταν οι μόνοι δύο προμηθευτές laptop που είδαν διαδοχική αύξηση του όγκου αποστολών το τελευταίο τρίμηνο. Αντίθετα, η Samsung, η Apple, η Toshiba και άλλοι προμηθευτές, είδανε τον όγκο των παγκόσμιων αποστόλων σε περαιτέρω πτώση από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Αυτό είναι απολυτά προφανές αποτέλεσμα ότι από την στιγμή που η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται, από τα ογκώδες desktops-laptops περνάμε ολοένα στα πιο λειτουργικά tablets και smartphones για να κάνουμε άπλες καθημερινές εργασίες.

Πηγές: BGR.com, Wikipedia

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.