Υπολογιστής Πέρασε Το Turing Test Πείθοντας Ότι Είναι Ένα 13Χρονο Παιδί

Υπολογιστής Πέρασε Το Turing Test Πείθοντας Ότι Είναι Ένα 13Χρονο Παιδί

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Turing Test, ένα πρόγραμμα υπολογιστή κατάφερε να πείσει ότι είναι άνθρωπος. Το πρόγραμμα προσποιήθηκε ότι είναι ένα αγόρι 13 χρονών από την Ουκρανία, με το όνομα Eugene Goostman και μέσω γραπτής συνομιλίας κατάφερε να πείσει τους κριτές για την “ανθρώπινη” υπόστασή του. Το Turing Test πραγματοποιείται από το 1950 και φέρει το όνομα του ιδιοφυούς ιδρυτή του, Alan Turing, Βρετανό μαθηματικό και κρυπτογράφο. Για να κριθεί επιτυχώς κάποιο πρόγραμμα σε αυτή τη δοκιμή, πρέπει να πείσει τουλάχιστον το 30% των κριτών ότι είναι ένας από μας.

Έτσι λοιπόν, ο Eugene Goostman, ένα 13χρονο αγόρι που τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα του και μεταξύ άλλων του αρέσουν τα γλυκά, τα χάμπουργκερ και το γεγονός πως ο πατέρας του είναι γυναικολόγος, έπεισε με τις απαντήσεις του μέσα σε διάστημα 5 λεπτών, το 33,3%, των κριτών για την ανθρώπινη φύση του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τεχνικής νοημοσύνης δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ρώσων και πέρασε τη δοκιμή που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Λονδίνο.

Το 2012 ένα άλλο πρόγραμμα είχε φτάσει πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί νοήμων πείθοντας το 29% των κριτών, όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς δεν έφτασε το όριο του 30%. Εκπληκτικό λοιπόν το αποτέλεσμα, που αποδεικνύει ότι η τεχνική νοημοσύνη έφτασε στο επίπεδο να μην γίνεται αντιληπτή σε επικοινωνία της με ανθρώπους, απαντώντας στο ερώτημα του Alan Turing, κατά πόσο οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται.

Πηγή

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.