Η Google Ετοιμάζει Τα Δικά Της Chips Για Κβαντικό Υπολογιστή

Η Google Ετοιμάζει Τα Δικά Της Chips Για Κβαντικό Υπολογιστή

D Wave quantum computer

Η Google πρόκειται να ξεκινήσει την έρευνα για την ανάπτυξη των δικών της chips για κβαντικούς υπολογιστές, πάντα σε συνεργασία με το εργαστήριο Quantum Artificial Intelligence Lab το οποίο έχει αναλάβει την έρευνα. Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα δημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν, ενώ σε αυτήν έχει ενταχθεί επίσης η ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου UC Santa Barbara και ο υπεύθυνος καθηγητής τους, John Martinis. Η ομάδα θα βοηθηθεί και από αυτήν του κβαντικού υπολογιστή D-Wave.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον Hartmut Neven, υπεύθυνος μηχανικών της ομάδας Quantum Artificial Intelligence της Google, ο οποίος αποκάλυψε πως το εργαστήριο ξεκινάει μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη επεξεργαστών για κβαντικούς υπολογιστές χρησιμοποιώντας υπεραγωγούς.

H ομάδα μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει τα Xmons, τα οποία είναι qubits σταυροειδούς σχήματος που ψύχονται σε τέτοιο επίπεδο που δεν υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση και μαγνητικές παρεμβολές. Τα Xmons όταν τοποθετηθούν σε σειρά επικοινωνούν μεταξύ τους προσφέροντας ισχύ στον υπολογιστή.

Ένα από τα μεγάλα προνόμια των κβαντικών υπολογιστών είναι ότι μπορούν να ολοκληρώσουν πολύπλοκες εργασίες πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ότι κανονικά PC. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Google θα τα βάλει με την Intel και την AMD κυκλοφορώντας κβαντικούς επεξεργαστές. Όχι μόνο η κβαντική Πληροφορική είναι πανάκριβη και σε πειραματικό στάδιο, αλλά και τέτοιοι επεξεργαστές πρέπει να κρατιούνται σε κρυογονικές θερμοκρασίες με υγρό άζωτο. Όπως είναι λογικό, αυτοί οι υπολογιστές υπάρχουν μόνο στα εργαστήρια και συντηρούνται από εταιρίες σαν τη Google.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.