Εντοπίστηκε Μπλε Ατμόσφαιρα Και Παγωμένο Νερό Στον Πλούτωνα

Εντοπίστηκε Μπλε Ατμόσφαιρα Και Παγωμένο Νερό Στον Πλούτωνα

Μετά τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις περί τρεχούμενου νερού στον Άρη που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, η NASA δίνει στην δημοσιότητα νέες αποκαλύψεις που αυτή την φορά αφορούν τον νάνο-πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Πλούτωνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε το διαστημικό σκάφος New Horizons μέσω φωτογραφιών, ο Πλούτωνας δεν είναι ένας νεκρός νάνο-πλανήτης όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε αφού εντοπίστηκε ότι διατηρεί ατμόσφαιρα και νερό σε μορφή πάγου.

Ο Alan Stern, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του New Horizons από το Southwest Research Institute στο Colorado, δήλωσε:

«Ποιος περίμενε έναν… μπλε ουρανό στη ζώνη του Kuiper; Είναι πανέμορφο!»

Με τη βοήθεια του πολυφασματικού συστήματος απεικόνισης της κάμερας (MVIC), το διαστημικό σκάφος κατάφερε να στείλει εντυπωσιακές έγχρωμες εικόνες από τη συγκέντρωση ομίχλης στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα. Με γυμνό μάτι η συγκεκριμένη ομίχλη έχει μπλε χρώμα, ωστόσο στην πραγματικότητα τα σωματίδια της έχουν πιθανότατα γκρι ή κόκκινο χρώμα. Την εντυπωσιακή μπλε απόχρωση την αποκτούν όπως είπαμε όταν την παρατηρείς από μακρινή απόσταση και γυμνό μάτι και οφείλεται λόγο της σκέδασης από αυτά της ηλιακής ακτινοβολίας. Στον πλανήτη μας, τα σωματίδια αυτά είναι μικροσκοπικά μόρια αζώτου, στον Πλούτωνα όμως φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα σωματίδια που ονομάζονται tholins.

Alan Stern:

«Αυτός ο κόσμος είναι ζωντανός.»

Η επόμενη μεγάλη αποκάλυψη που πραγματοποίησε το διαστημικό σκάφος New Horizons είναι η ύπαρξη παγωμένου νερού σε κάποια σημεία του νάνο-πλανήτη. Με γυμνό μάτι οι περιοχές αυτές έχουν κόκκινο χρώμα και αμέσως γεννιέται το ερώτημα προς εξερεύνηση για την NASA γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ικανές να φιλοξενήσουν νερό και όχι ο υπόλοιπος πλανήτης.

Φαίνεται ότι έχουμε πολλά περισσότερα να μάθουμε ακόμα από ότι νομίζουμε για το ηλιακό μας σύστημα.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.