Λογότυπο Tech Community

Tech Community

www.techcommunity.gr

Tech Community

Tech Community


Οι εφαρμογές μας

Σχετικά με εμάς

Η ομάδα μας

Επικοινωνία/Contact

Οι διαρροές μας

Ανατροφοδότηση/Feedback

Όροι χρήσης


© 2009 - 2015

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος · Λογότυπα, επωνυμίες, εμπορικά σήματα και γνωρίσματα ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ένα έργο της ομάδας Eeriee, φτιαγμένο με WordPress και πολύ αγάπη.

Η NASA Εξηγεί Γιατί Ο Άρης Δεν Είναι Πλέον Κατοικήσιμος

Άρης

Η NASA παρουσίασε μια νέα έρευνα που απαντάει στο ερώτημα γιατί ο πλανήτης Άρης δεν είναι πλέον κατοικήσιμος. Σύμφωνα με αυτή, ένοχος είναι ο Ήλιος ο οποίος προκαλεί ηλιακούς ανέμους που αποτελούνται από πρωτόνια και ηλεκτρόνια, και ταξιδεύουν με ταχύτητα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα.

Ο αμερικάνικος οργανισμός ανέλυσε τα στοιχεία του δορυφόρου Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (που στείλαμε στον Άρη το 2014) και διαπίστωσε ότι ο ηλιακός άνεμος με τα χρόνια ‘έγδυνε’ την ατμόσφαιρα του πλανήτη, και τελικά από θερμό και υγρό πλανήτη τον μετέτρεψε σε παγωμένο και άγονο.

Ο Άρης ήταν κάποτε σαν την Γη, με ωκεανούς, όμως εξαιτίας των ανέμων η ατμόσφαιρα αραιώθηκε και το νερό διέφυγε στο διάστημα. Μικρές ποσότητες νερού υπάρχουν ακόμα επάνω στην επιφάνεια του Άρη και η NASA έχει βρει αποδείξεις για την ύπαρξή τους. Επίσης, σήμερα ο πλανήτης έχει μόλις το 1% της ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης καθιστώντας αδύνατη την εκ νέου δημιουργία ωκεανών.

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι ο ηλιακός άνεμος μεταφέρει μαζί του και μαγνητικά πεδία τα οποία όταν πέφτουν στον πλανήτη δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία. Τα πεδία αυτά επιταχύνουν τα ιόντα της ατμόσφαιρας, στέλνοντάς τα στο διάστημα. Αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και υπολογίζεται ότι περίπου 100 γραμμάρια αρειανής ατμόσφαιρας, κυρίως οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ‘δραπετεύουν’ στο διάστημα κάθε δευτερόλεπτο.

Στη παρακάτω προσομοίωση της NASA μπορείτε να δείτε πως ο άνεμος προκαλεί την διαφυγή των ιόντων.

Μοιράσου το με τους φίλους σου: