Η NASA Εξηγεί Γιατί Ο Άρης Δεν Είναι Πλέον Κατοικήσιμος

Ο Elon Musk Θέλει Να Ανατινάξει Τον Άρη

Άρης

Η NASA παρουσίασε μια νέα έρευνα που απαντάει στο ερώτημα γιατί ο πλανήτης Άρης δεν είναι πλέον κατοικήσιμος. Σύμφωνα με αυτή, ένοχος είναι ο Ήλιος ο οποίος προκαλεί ηλιακούς ανέμους που αποτελούνται από πρωτόνια και ηλεκτρόνια, και ταξιδεύουν με ταχύτητα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα.

Ο αμερικάνικος οργανισμός ανέλυσε τα στοιχεία του δορυφόρου Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (που στείλαμε στον Άρη το 2014) και διαπίστωσε ότι ο ηλιακός άνεμος με τα χρόνια ‘έγδυνε’ την ατμόσφαιρα του πλανήτη, και τελικά από θερμό και υγρό πλανήτη τον μετέτρεψε σε παγωμένο και άγονο.

Ο Άρης ήταν κάποτε σαν την Γη, με ωκεανούς, όμως εξαιτίας των ανέμων η ατμόσφαιρα αραιώθηκε και το νερό διέφυγε στο διάστημα. Μικρές ποσότητες νερού υπάρχουν ακόμα επάνω στην επιφάνεια του Άρη και η NASA έχει βρει αποδείξεις για την ύπαρξή τους. Επίσης, σήμερα ο πλανήτης έχει μόλις το 1% της ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης καθιστώντας αδύνατη την εκ νέου δημιουργία ωκεανών.

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι ο ηλιακός άνεμος μεταφέρει μαζί του και μαγνητικά πεδία τα οποία όταν πέφτουν στον πλανήτη δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία. Τα πεδία αυτά επιταχύνουν τα ιόντα της ατμόσφαιρας, στέλνοντάς τα στο διάστημα. Αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και υπολογίζεται ότι περίπου 100 γραμμάρια αρειανής ατμόσφαιρας, κυρίως οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ‘δραπετεύουν’ στο διάστημα κάθε δευτερόλεπτο.

Στη παρακάτω προσομοίωση της NASA μπορείτε να δείτε πως ο άνεμος προκαλεί την διαφυγή των ιόντων.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.