Οι 5 κυριότεροι browsers, Λίγα λόγια για αυτούς

Οι 5 κυριότεροι browsers, Λίγα λόγια για αυτούς

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε όταν πάρουμε ένα νέο καινούργιο υπολογιστή είναι να να εγκαταστήσουμε ένα καλό anti-virus και να βάλουμε μερικά προγράμματα που χρειαζόμαστε. Μέσα σε αυτά είναι και οι φυλλομετρητές (κοινώς browsers). Οι πιο γνωστοί είναι 5. Ο -προ-εγκατεστημένος- Microsoft Internet Explorer (για Windows), ο Apple Safari (προ-εγκατεστημένος στο Mac OS X και διαθέσιμος για λήψη σε Windows), ο Mozilla Firefox, ο Opera Broswer και Google Chrome.


Στις μέρες μας το πιο “δυνατό” στοιχείο ενός καλού browser είναι η ταχύτητα του. Δεύτερη είναι η ασφάλειά που παρέχει.

Σε αυτό το άρθρο θα πούμε μερικά λόγια για αυτούς.

Microsoft Internet Explorer

Ο πρώτος και πιο γνωστός browser είναι ο Internet Explorer.
O Explorer κατασκευάστηκε το 1995 από τη Microsoft και βρίσκεται προ-εγκατεστημένος σε όλες τις εκδόσεις του Windows από 1995 και μετά.
Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι η 8η, με την 9η να είναι σε δοκιμαστική έκδοση ακόμα (beta).

Κάποτε απολάμβανε τη σχεδόν απόλυτη παντοδυναμία, με μόνο δυνατό αντίπαλο το Mozilla Firefox.

Σύμφωνα με έρευνες, ο φυλλομετρητής της Microsoft διατηρεί σήμερα πάνω από το 50 % του μεριδίου των browsers. Αυτό οφείλετε στο ότι πηγαίνει πακέτο μαζί με το Windows.

Δυστυχώς ο Internet Explorer δεν είναι αρκετά γρήγορος και έχει κενά ασφαλείας. Αυτό είναι πολύ καλό διότι βρίσκεται στο πιο γνωστό λειτουργικό σύστημα, Windows.

Επίσημη ιστοσελίδα

Mozilla Firefox

Ο δεύτερος πιο γνωστός φυλλομετρητής είναι ο Firefox, από τη Mozilla.
Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2002 με την ονομασία ‘Phoenix’. Ένα χρόνο μετά άλλαξε ονομασία και έγινε ‘Mozilla Firebird’. Μετά από ένα χρόνο πάλι άλλαξε όνομα και έγινε αυτό που γνωρίζουμε και σήμερα, ‘Mozilla Firefox’.

Ο Mozilla Firefox είναι ένας ελεύθερος και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητή που κατείχε το 25% της καταγεγραμμένης χρήσης φυλλομετρητών Ιστού για τον Νοέμβριο του 2009.

Ο Firefox προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες ως προς τις παραμετροποίηση και τη πληθώρα χαρακτηριστικών που διαθέτει. Προσθήκες όπως ο γραμματικός έλεγχος και ο downloading manager τον τελειοποίησαν.

Η έκδοση που υπάρχει τώρα είναι η 3.6, ενώ υπάρχει και η 4.0 σε beta έκδοση.

Επίσημη ιστοσελίδα

Opera Broswer

Αν και τα περισσότερα σχόλια που θα ακούσει κάποιος για το Opera είναι θετικά, λίγοι χρήστες παγκοσμίως το χρησιμοποιούν σαν πρώτη τους επιλογή για πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Εκεί που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής είναι στα κινητά τηλέφωνα, με την ονομασία ‘Opera Mini’. Στους υπολογιστές είναι δημοφιλής στους Mac διότι προσφέρει στο χρήστη να πλοηγηθεί με mouse gestures, δηλαδή συνδυασμό κινήσεων και πατήματος των κουμπιών του ποντικιού.
Άλλα χαρακτηριστικά του είναι η φωνητική πλοήγηση και η ηχητική παρουσίαση του κειμένου.

Ο Opera Broswer κατασκευάζεται από την Opera Software (ιδρύθηκε το 1994) και βρίσκεται στην έκδοση 10.60.
Παγκοσμίως έχει πάνω από 120 χιλιάδες χρήστες.

Επίσημη ιστοσελίδα

Google Chrome

Ο Chrome είναι μια δημιουργία του Google αυτά τα τελευταία 2 χρόνια. Ο Chrome είναι ένα από τα πιο γρήγορα προγράμματα πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό και γίνεται συνέχεια και πιο διάσημο.

Αν θέλει να περιγράψει κανείς το Google Chrome με λίγες λέξεις θα πει ότι είναι ‘σοφιστικέ’ και ‘πάρα πολύ εύχρηστος’.

Οι ταχύτητές του είναι πραγματικά πολύ γρήγορες και έχει ένα ξεχωριστό σχεδιασμό.
Ένα πρωτοποριακό στοιχείο που διαθέτει είναι ότι και αν κράσαρει μια ιστοσελίδα που έχουμε επισκεφθεί δεν επηρεάζει τη ταχύτητα, τη σταθερότητα και δεν χρειάζεται να εκκινήσουμε από την αρχή το πρόγραμμα.

Η Google κάθε 15 μέρες “βγάζει” μια beta έκδοση (η νεότερη “σταθερή έκδοση είναι η 6.0) και είναι διαθέσιμη για όλους.

Επίσημη ιστοσελίδα

Apple Safari

Κάποιος θα μπορούσε να το πει και “ο Internet Explorer των Mac”, αν και πλέον δεν μονοπωλείται μόνο στο Mac OS X. Επίσης αποτελεί το φυλλομετρητή στις συσκευές της Apple, iPhone, iPod touch και iPad (δηλ. στο iOS).

Αν και, μερικές φορές, δεν συνάδει απόλυτα με τη καινοτομία και ικανότητα παραμετροποίησης του hardware, το οποίο “υπηρετεί” δίνει έμφαση στους τομείς της ταχύτητας και της εντυπωσιακής αισθητικής της εμφάνισης.

Η τωρινή έκδοση είναι 5.2 η οποία προσφέρει extensions, τον Reader και διάφορες άλλες βελτιώσεις/προσθήκες.

Δοκιμαστική έκδοση για το Safari δεν υπάρχει προς το παρών.

Επίσημη ιστοσελίδα

Και οι 5 φυλλομετρητές είναι δωρεάν, είναι διαθέσιμα για όλα τα λειτουργικά συστήματα και έχουν δοκιμαστικές εκδόσεις (εκτός του Opera και Safari).

Η γνώμη μας:

Ο καλύτερος φυλλομετρητής για μας είναι αυτός της Google, ο Chrome. Είναι πολύ γρήγορος και απλός.
Αν δεν σας αρέσει σας προτείνουμε να “δείτε” τον Mozilla Firefox ή το Opera. Αν έχετε Mac “δείτε” και το Safari, ίσως σας βολεύει.
Όσοι έχετε Windows δεν σας συνιστούμε τον Internet Explorer.

Η επιλογή είναι δική σας και αν επιλέξετε κάποιον από τους συνιστώμενους δεν θα το μετανιώσετε.

Αν επιθυμείτε να γίνει παρουσίαση σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή κινητό που δεν έχει ήδη γίνει παρουσίαση (μπορείτε να δείτε εδώ αν έχει γίνει) και έχει ανακοινωθεί επίσημα μπορείτε να μας το πείτε στέλνοντάς μας email στην διεύθυνση techcommunitygr@gmail.com.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.