Τι Είναι Το Bitcoin Και Ποια Η Αξία Του;

Τι Είναι Το Bitcoin Και Ποια Η Αξία Του;

Bitcoin

Δεν θα είναι σπάνιο φαινόμενο από φέτος να ακούμε για το Bitcoin. Τι είναι όμως αυτό το Bitcoin, ποια η αξία του και πως μπορεί να χρησιμοποιεί;

Γενικά: Τι Είναι Το Bitcoin;

Το Bitcoin (μπίτκοϊν) αναφέρεται συχνά ως ένα νέο είδος νομίσματος. Όμως μιλάμε για ένα ψηφιακό νόμισμα χωρίς φυσικά νομίσματα ή χαρτονομίσματα. Για να λάβει ένα Bitcoin ένας χρήστης θα πρέπει να έχει και μια Bitcoin διεύθυνση -μια σειρά από 27-34 γράμματα και αριθμούς- η οποία δουλεύει σαν μια εικονική ταχυδρομική θυρίδα στην οποία πηγαίνουν ή στέλνονται νομίσματα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μητρώο των διευθύνσεων αυτών, οι άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να προστατέψουν την ανωνυμία τους, όταν κάνουν μια συναλλαγή. Αυτές οι διευθύνσεις με τη σειρά τους αποθηκεύονται σε Bitcoin πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των αποταμιεύσεων και επίσης λειτουργούν και σαν προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί, έτσι αν χάσεις την διεύθυνση χάνεις και τα ψηφιακά νομίσματα που κατέχεις. Πρόσφατα ακούσαμε για την περίπτωση του James Howells ο οποίος έχασε €5,5 εκατομμύρια σε Bitcoin επειδή πέταξε τον δίσκο του με αυτό το κλειδί-διεύθυνση! Μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του εδώ.

Η αξία ενός Bitcoin το 2012 ήταν $10 όμως φέτος έφτασε τα $1000! Και το ποσό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναφέρουμε πως στις 27 Οκτωβρίου 2013 άξιζε $200! Δηλαδή μέσα σε 1 μήνα πενταπλασιάστηκε η αξία του. Στις 2 Απριλίου 2013 ήταν μόλις $78. Ίσως η αξία του να πετάχτηκε στα ύψη γρήγορα και να πέσει απότομα αργότερα, όμως όλο αυτό δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται. Μην ξεχνάμε πως όλα τα νομίσματα έχουν μεγαλύτερη αξία όσο πιο πολύς κόσμος τα χρησιμοποιεί. Και το Bitcoin δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το Bitcoin Και Ο Ανοιχτός Κώδικας

Αυτοί που έφτιαξαν το Bitcoin είναι φίλοι του open source, του λογισμικό ανοιχτού κώδικα, και χάρη σε αυτό μπορούν να δημιουργηθούν πολλές δυνατότητες. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό, να πούμε ότι ο κώδικας της υπηρεσίας αυτής είναι ανοιχτός για τον κόσμο και αν εμείς στο Tech Community θέλουμε να τον πάρουμε και να τον βελτιώσουμε, έχουμε αυτή την δυνατότητα. Επίσης μπορεί να το πάρει κάποιος προγραμματιστής και να βρει προβλήματα στον κώδικα ή να ελέγξει ότι όλα λειτουργούν σωστά και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μας υποκλέψουν δεδομένα. Τέλος, χάρη σε αυτό, έχουν ήδη δημιουργηθεί προγράμματα για κάθε πλατφόρμα που βοηθούν τον χρήστη να χειριστεί τα Bitcoin του. Κάποια από αυτά μπορείς να τα δεις εδώ.

Ο κώδικας είναι βεβαίως διαθέσιμος δωρεάν και αν θέλουμε να βελτιωθεί μπορούμε να υποβάλουμε τις προτάσεις μας στην επίσημη κοινότητα του νομίσματος. Παρόλα αυτά, επειδή είναι ανοιχτού κώδικα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε και τη βάση δεδομένων με τις διευθύνσεις ή να δημιουργήσουμε νέα νομίσματα. Οπότε μπορείτε να μείνετε ήσυχοι.


Τι Μπορώ Να Κάνω Τα Bitcoin Μου; Υπάρχει ATM;

Τα Bitcoin μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο το διαδίκτυο. Αν ένα site θέλει να βάλει την επιλογή οι χρήστες να πληρώνουν μέσω Bitcoin μπορούν να το κάνουν όμως ακόμα αυτό δεν έχει υοθετηθεί από μεγάλα sites όπως το eBay, το Amazon ή το Facebook. Βεβαίως η ενσωμάτωση του έχει γίνει από διάφορες επιχειρήσεις, όχι όμως από τις μεγαλύτερες. Αν είσαι κάπου και δέχονται Bitcoin απλά επιλέγεις αυτή την επιλογή και πληρώνεις δίνοντας την διεύθυνσή σου.

Για το ATM, όντως υπάρχει (σαν ιδέα)! Την ιδέα μπορείς να την δεις εδώ και αν πραγματοποιηθεί αυτό θα εγκατασταθεί ένα δίκτυο ATM (λογικά στις ΗΠΑ για αρχή) το οποίο θα ‘τρώει’ Bitcoin και θα δίνει στον χρήστη πραγματικά χρήματα. Φυσικά μην περιμένετε η Ελλάδα να έχει τέτοια πράγματα στο κοντινό μέλλον.

Πως Κάνω Συναλλαγή;

Η συναλλαγή πραγματοποιείται με ένα P2P πρόγραμμα το οποίο το εγκαθιστά ο χρήστης στον υπολογιστή του ή στο κινητό του και σε αυτό βάζει τις διευθύνσεις που λέγαμε στην αρχή. Βεβαίως βάζει και το ποσό που θέλει να στείλει από τον λογαριασμό του στον άλλον και έτσι μεταφέρονται. Το καλύτερο (ή το χειρότερο, αναλόγως) σε αυτή την ιστορία είναι ότι οι συναλλαγές παραμένουν ανώνυμες. Οι συναλλαγές όμως καταγράφονται για να υπάρχει ιστορικό σε ένα «ψηφιακό βιβλιάριο».

Κλείνωντας, να πούμε πως για αρχή το Bitcoin δεν μπορεί να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Μέχρι όλα τα καταστήματα ή όλο το διαδίκτυο να χρησιμοποιεί αυτό το ψηφιακό νόμισμα κανένας επιχειρηματίας δεν θα το παίρνει στα σοβαρά. Η μεγαλύτερη ερώτηση όμως είναι, θέλουμε ένα ακόμα νόμισμα;

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.