Η Microsoft δουλεύει σκληρά για να κάνει τα Windows 10 όσο πιο τέλεια μπορεί, και για αυτό αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη κυκλοφορία τους σε κύματα. Το ανανεωμένο λειτουργικό σύστημα έχει φτάσει στη τελική του μορφή και τη Πέμπτη 9 Ιουλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει η RTM έκδοση του – οι RTM εκδόσεις των Windows στέλνονται στους κατασκευαστές υπολογιστών πριν κυκλοφορήσουν στο κοινό και δεν έχουν διαφορές από τις τελικές εκδόσεις που λαμβάνουν οι οικιακοί χρήστες.
Η Microsoft θα πραγματοποιήσει τη κυκλοφορία των Windows 10 σε κύματα έτσι ώστε η κυκλοφορία να είναι ομαλή και να γίνει χωρίς προβλήματα. Στις 29 Ιουλίου τα 10 θα γίνουν διαθέσιμα στους δοκιμαστές του λειτουργικού (Insiders) και από την επόμενη ημέρα οι υπόλοιποι χρήστες σιγά-σιγά θα λαμβάνουν το update. Με αυτό το τρόπο η εταιρία θα μπορέσει να μοιράσει σε εκατομμύρια υπολογιστές τα 10 χωρίς να προκληθούν προβλήματα, και αν τυχόν εμφανιστεί κάποιο θα μπορέσει να το λύσει χωρίς να επηρεάσει όλους τους χρήστες.
Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν συνολικά έξι διαφορετικές εκδόσεις των Windows 10 αλλά οι χρήστες θα λάβουν τη “Home” έκδοση αν δεν τρέχουν ήδη κάποια Windows Professional (τότε αυτοί θα αναβαθμιστούν στα Windows 10 Pro). Η αναβάθμιση θα είναι δωρεάν (για πάντα) για όσους έχουν Windows 7 ή νεότερη έκδοση στον υπολογιστή και έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης μέσω του μηνύματος που εμφανίστηκε στους υπολογιστές (το πρόγραμμα ισχύει για ένα το χρόνο, μέχρι 29/07/2016). Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη κάλυψή μας για τα Windows 10 εδώ.
Τέλος, όσοι έχουν ‘πειρατική’ έκδοση των Windows θα μπορούν να λάβουν τα 10 δωρεάν με τη προϋπόθεση να εγκαταστήσουν την έκδοση για Windows Insiders και να την έχουν εγκατεστημένη για πάντα. Οι Insiders λαμβάνουν μια δοκιμαστική έκδοση των επερχόμενων Windows (‘δοκιμαστική‘ σημαίνει ‘με προβλήματα‘) και έχουν ένα προσωρινό κλειδί ενεργοποίησης το οποίο ανανεώνεται κάθε φορά που αναβαθμίζονται. Έτσι οι χρήστες μπορούν να έχουν τα τελευταία Windows δωρεάν και η Microsoft θα έχει κάποιο κέρδος επειδή θα παίρνει feedback με τα προβλήματα που υπάρχουν για να τα λύνει γρηγορότερα. Το μειονέκτημα σε αυτό είναι πως η Microsoft μπορεί να λάβει προσωπικά δεδομένα του χρήστη (όπως ρυθμίσεις και ιστότοπους που επισκέπτεται) για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα.