Τα 17α Γενέθλια Της Google

Τα 17α Γενέθλια Της Google

Ήταν 4 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν η εταιρία Google ιδρύθηκε. Από τότε πέρασαν 17 χρόνια και η εταιρία τώρα γιορτάζει ξανά τα γενέθλιά της δημιουργώντας ένα doodle για την αρχική της σελίδα στο οποίο φαίνεται μια παλιά οθόνη υπολογιστή με τη πρώτη έκδοση του Google. Επίσης υπάρχει ο πιγκουίνος του Linux και άλλα πράγματα που είχαν στο γραφείο τους ο Πέιτζ και ο Μπριν.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1996, όταν ο Λάρρυ Πέιτζ μαζί με τον Σεργκέι Μπριν δημιούργησαν μια εξελιγμένη μηχανή αναζήτηση ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Η μηχανή αναζήτησής του ήταν καλύτερη από αυτές εκείνης της εποχής, γιατί χρησιμοποιούσε τον αλγόριθμο PageRank που ανέπτυξαν και χάρη σε αυτόν εμφανιζόντουσαν πιο σχετικές σελίδες στον χρήστη. Ο αλγόριθμος αυτός καθόριζε τη συνάφεια ενός site από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων του, και όχι από τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών που υπήρχαν στις σελίδες όπως έκαναν οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης εκείνη την εποχή.

Οι δύο προγραμματιστές αποφάσισαν να ονομάσουν το δημιούργημά τους «Google,» μια λέξη που προήλθε από τον αναγραμματισμό της λέξης «Googol.» Ο «Googol» είναι ένας μαθηματικός όρος που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Έτσι υποδηλώνεται ότι σκοπός της εταιρίας είναι να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Διαδικτύου.

Πριν λανσάρουν το Google, ο Πέιτζ και ο Μπριν το είχαν ανεβάσει στον server του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ήταν προσβάσιμο μέσω των sub-domains google.stanford.edu και z.stanford.edu. Στις 15 Σεπτεμβρίου κατοχύρωσαν το google.com και στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 ίδρυσαν την εταιρία. Τότε δούλευαν στο γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια – φαίνεται παλιά ήταν της μόδας οι start-ups εταιρίες να λειτουργούν σε γκαράζ (όπως έκανε ο Steve Jobs και οι David Packard και William Hewlett).

17 χρόνια μετά, σήμερα, η Google είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρίες Πληροφορικής στον κόσμο και διαμορφώνει το μέλλον της τεχνολογίας με αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους και άλλες καινοτομίες. Επίσης, η μηχανή αναζήτησής τους είναι αποδεδειγμένα το #1 site στον κόσμο (βάση επισκεπτιμότητας).

Πρόσφατα ανακοίνωσαν μια τεράστια αναδιοργάνωση της εταιρίας για να διαχειρίζονται καλύτερα τις τόσες εταιρίες που έχουν εξαγοράσει και ανανέωσαν το λογότυπό τους χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά μια sans-serifs γραμματοσειρά. Επίσης, σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουν νέες Nexus συσκευές δείχνοντας στους κατασκευαστές πως πρέπει να είναι τα Android smartphones του 2015-2016.

Χρόνια πολλά, Google!

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.