Τα Windows 10 Είναι Εδώ, Και Τρέχουν Παντού

Τα Windows 10 Είναι Εδώ, Και Τρέχουν Παντού

Windows 10 Desktop

Η Microsoft παρουσίασε τη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου την επόμενη έκδοση των Windows: τα Windows 10. Ενώ η εταιρία χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία Windows Threshold για να αναφερθεί στα Windows 10, η σημερινή ανακοίνωση έβαλε τέλος στις φήμες που ήθελαν την νέα έκδοση να ονομάζεται Windows (σκέτο), Windows TH, Windows X, Windows One, ή ακόμα και Windows 9.

Το λογισμικό είναι ικανό να τρέξει σε μια τεράστια γκάμα συσκευών, είτε η συσκευή έχει 4-ίντσες οθόνη (όπως τα κινητά) είτε 80-ίντσες, είτε ακόμα και χωρίς καθόλου οθόνη (όπως developer boards). «Τα Windows 10 θα είναι η πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα μας μέχρι τώρα,» είπε ο υπεύθυνος των Windows Terry Myerson κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Δεν θα ήταν σωστό να τα ονομάζαμε Windows 9.»

Οπτικά, τα Windows 10 θυμίζουν Windows 7 με Windows 8. Το Start έχει επιστρέψει, όπως γνωρίζαμε, και σε αυτό υπάρχουν μαζεμένα τα προγράμματα όπως παλιά (είτε x86/x64 είτε Modern), όμως στα 10 έχουν προστεθεί και Live Tiles για όσους χρησιμοποιούν τις Modern εφαρμογές των Windows 8. Μαζί με τα προγράμματα υπάρχουν καρφιτσωμένοι από τον χρήστη φάκελοι, το όνομα του χρήστη και τα κουμπιά ενέργειας (απενεργοποίηση, επανεκκίνηση, ύπνος). Τέλος, υπάρχει και μπάρα αναζήτησης για τοπικά αποτελέσματα στο PC (πχ ένα αποθηκευμένο αρχείο) και αποτελέσματα από το διαδίκτυο (πχ νέα εφαρμογή από το Store).

Όσον αφορά την επιφάνεια εργασίας, προστέθηκε το κουμπί Tasks (Διεργασίες) για εμφάνιση όλων των ανοιχτών παραθύρων, σαν το Expose του OS X, στη taskbar. Το Snap βελτιώθηκε και τώρα εμφανίζει προτεινόμενες εφαρμογές για να γεμίσουν την οθόνη – επίσης τώρα μπορείς να βάλεις ταυτόχρονα μέχρι και τέσσερα προγράμματα. Ακόμη, προστέθηκαν εικονικά desktops για όσους δουλεύουν σε πολλά projects ταυτόχρονα, μια λειτουργία που είχε το Linux και το OS X για χρόνια.

Για τους «power users», η Microsoft βελτίωσε τη γραμμή εντολών ενσωματώνοντας συντομεύσεις (όπως η επικόλληση) και θα επιτρέψει τη λήψη της δοκιμαστικής έκδοσης των Windows 10 από το preview.windows.com χάρη στο νέο πρόγραμμα “Insider Program”. Στις δοκιμαστικές εκδόσεις θα ενσωματώσει ακόμη και ένα πρόγραμμα για να στέλνουν οι χρήστες feedback.

Για τους χρήστες φορητών συσκευών, η Microsoft αποκάλυψε μονάχα ότι το update των κινητών στα Windows 10 θα είναι τεράστιο. Στα tablets, η Charm bar τελικά δεν έφυγε, ούτε και η οθόνη Start. Το Start menu υπάρχει όπως το γνωρίσαμε στα Windows 8, μόνο που στα πλάγια υπάρχει μια λίστα με τις αγαπημένες μας εφαρμογές ή καρφιτσωμένοι φάκελοι, και στο κάτω μέρος είναι μόνιμη η μπάρα εργασιών. Το The Verge δημοσίευσε τη πρώτη φωτογραφία του ανανεωμένου Start για tablets. Το μενού αυτό ονομάστηκε Continuum, προφανώς για να μην μπερδεύεται με το Start στην επιφάνεια εργασίας.

Τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2015 αλλά δεν ανακοινώθηκε η τιμή τους. Λέγεται ότι θα είναι δωρεάν update για όσους έχουν Windows 8/8.1 και για όσους έχουν Windows 7 θα κοστίζει $19, €15.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.