Windows 10: Παρουσιάστηκαν Με Cortana, Νέο Browser Και Start Menu

Windows 10: Παρουσιάστηκαν Με Cortana, Νέο Browser Και Start Menu

Η Microsoft σε προγραμματισμένη εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου παρουσίασε αναλυτικά τα Windows 10, λίγους μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους. Το ανανεωμένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν φέρνει μεγάλες αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον, όμως βελτιώνει δραματικά την εμπειρία χρήστη με πράγματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τους καταναλωτές.

Στα Windows 10, όπως ήδη γνωρίζαμε, επιστρέφει το Start Menu στο οποίο πλέον εμφανίζονται οι εφαρμογές και τα Live Tiles των Windows 8 apps που έχει επιλέξει ο χρήστης, ενώ υπάρχει επίσης το μενού Continuum στο οποίο μπορούν να μεταβούν οι υβριδικές συσκευές και τα tables (πρόκειται για την εξέλιξη του Start menu των Windows 8). Από τη φετινή εκδήλωση μαθαίνουμε ότι τα Windows θα αποκτήσουν τη δική τους ψηφιακή βοηθό, και αυτή δεν είναι άλλη από τη Cortana του Windows Phone 8, και επίσης για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο κέντρο ειδοποιήσεων που οι χρήστες των Windows Phone 8.1 γνωρίζουν ως Action Center. Στο Action Center υπάρχουν ακόμη οι βασικές λειτουργίες του υπολογιστή (όπως το Wi-Fi και το Bluetooth) για τη γρήγορη διαχείρισή τους.

Με τη Cortana στα Windows ο χρήστης μπορεί ρωτήσει για βασικές πληροφορίες (για παράδειγμα τον καιρό) ή να κάνει αναζήτηση είτε τοπικά στον υπολογιστή για αρχεία και προγράμματα είτε στο Διαδίκτυο. Το εικονίδιο της Cortana έχει τοποθετηθεί στη taskbar, δίπλα από το Start Menu, ενεργοποιείται με το πάτημα του εικονιδίου ή λέγοντας τη φράση «Hey Cortana» και στους υπολογιστές εμφανίζεται σαν αναδυόμενο παράθυρο, ενώ στα μικρά tablets καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη. Γενικά είναι μια χρήσιμη λειτουργία, καθώς εκτός από τις προαναφερόμενες δυνατότητες μπορούμε ακόμη να υπαγορεύσουμε κείμενο για email ή να δούμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με εμάς (όπως τον καιρό τοπικά ή πληροφορίες για κάποια πτήση), σαν στο Google Now.

Windows 10 Start menu

Η Microsoft παρουσίασε επίσης το νέο browser Project Spartan. Όπως είχαμε ακούσει από τις φήμες, ο Project Spartan είναι ο νέος φυλλομετρητής της εταιρίας που στο μέλλον θα αντικαταστήσει τον κακόφημο Internet Explorer. Ο browser αυτός θυμίζει τους Mozilla Firefox και Google Chrome τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά. Ο Project Spartan περιλαμβάνει λειτουργία για σημείωση επάνω στις ιστοσελίδες, reading mode για εμφάνιση αποκλειστικά του κειμένου της ιστοσελίδας, reading list για αποθήκευση περιεχομένου και συγχρονισμού του σε άλλες συσκευές, και τέλος φυσικά ενσωματώνει τη Cortana.

Windows 10 Project Spartan

Πριν την αναλυτική παρουσίαση των Windows 10 είχαμε ακούσει ότι τα Windows 10 θα είναι μεταξύ άλλων φιλικά προς τους gamers. Έτσι και έγινε. Η Microsoft ανακοίνωσε την εφαρμογή Windows 10 Xbox App μέσω της οποίας οι gamers μπορούν να stream-άρουν παιχνίδια από το Xbox One ή Steam τους στο Windows PC ή tablet τους. Επίσης οι παίχτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Activity Feed από τον Xbox Live λογαριασμό τους μέσα από το PC, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων ή κλήσης και να παίξουν με άλλους ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία βρίσκονται (Xbox One ή Windows 10 PC).

Όσον αφορά το Xbox One, το οποίο θα αναβαθμιστεί και αυτό στα 10, θα μπορεί να τρέχει τις universal εφαρμογές των Windows (όπως το Skype ή το Twitch). Αυτό βοηθάει τόσο τους gamers επειδή δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τις εφαρμογές να κυκλοφορήσουν για το Xbox και θα έχουν επίσης περισσότερες, όσο και τους προγραμματιστές που θα γράφουν apps μια φορά για πολλαπλές συσκευές.

Τα νέα Windows θα γίνουν εντελώς δωρεάν για όσους έχουν PC με Windows 7, 8 ή 8.1 αν κάνουν αναβάθμιση μέσα σε ένα έτος από τη κυκλοφορία τους, και έτσι θα εξασφαλίσουν ταυτόχρονα εντελώς δωρεάν αναβαθμίσεις για πάντα. Όσοι δεν τα κατεβάσουν δωρεάν μέσα σε 12 μήνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα αντίτιμο τον επόμενο χρόνο για την αναβάθμιση και δεν θα έχουν τα νέα Windows δωρεάν για πάντα. Ντεμπούτο θα κάνουν μέσα στο καλοκαίρι.

Σχετικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ενδιαφέρει το μέλλον της τεχνολογίας;

Επισκεφτείτε το XBLOG.GR για να μείνετε ενημερωμένοι.